İzmir Torbalı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Park ve Torbalı Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Harun Gülcemal’in eşi Hatice Gülcemal, 29 Aralık 2019’da evlerinde uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamını kaybetti. Yaşanan olay ile ilgili İzmir Tabip Odası basın toplantısı gerçekleştirdi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Obuz: Her alanda şiddetin önüne geçilmeli

ARDA ÖZARDA

İzmir Torbalı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Park ve Torbalı Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Harun Gülcemal’in eşi Hatice Gülcemal, 29 Aralık 2019’da akşam saatlerinde evlerinde uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamını kaybetti. Hırsızlık ve gasp amaçlı olduğu düşünülen saldırıda Dr. Vildan Park ve Dr. Harun Gülcemal de yaralandı.

Ülkenin her alanına sirayet etmiş şiddet ortamının sonucunda bu cinayetlerin yaşandığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, “Sağlık ortamında yaşadığımız şiddetin dünyada ve ülkemizde yaşanmakta olan şiddet ikliminden bağımsız olmadığını her zaman ifade ettik. Emeğe, dayanışmaya, üretime, paylaşıma yani yaşama dayanmayan; rekabet, rant, hırs, öfke ve kine dayalı; kısa yoldan para kazanmayı, hangi araçla olursa olsun mevki ve paraya ulaşmayı kutsayan siyaset anlayışının bizi getirdiği nokta ölümdür.

Her yıl sağlık kurumlarında ölümlü- ölümsüz yüzlerce şiddet olayı ile karşı karşıya kalan hekimler olarak; sağlık kurumlarında bizlere yönelen şiddetin, sadece sağlık ortamında değil hayatın her alanında herkese olduğu gibi biz hekimlere de artarak yönelebileceğinin her zaman farkında olduk. Kadına yönelen şiddetin, doğaya, hayvana, iklime gösterilen hürmetsizliğin bu zihniyeti beslediğini ifade ettik. Şiddeti uygulayanların cezasız kalması, şiddeti ortadan kaldıracak eğitim ve sosyal politikaların yokluğu, gasp hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarını da sürekli arttırmakta ve ölümcül sonuçlara yol açmaktadır” diye konuştu.

“2020 YILINDA HER ALANDA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Prof. Dr. Obuz sözlerine şöyle devam etti:

“Başta kamu otoritesi olmak üzere bütün toplum silahlanmanın normal bir olgu gibi görülmesini sosyal bir sorun olarak ele almalı; bireysel silahlanma zaman kaybetmeden kontrol altına alınmalıdır. Torbalı’da yaşanan, ilçe sağlık müdürü Dr. Mehmet Park ve Torbalı Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Harun Gülcemal’in eşi Hatice Gülcemal’in ölümü hepimizi yasa boğmuş, üzmüş ve öfkemizi arttırmıştır. Tüm hekim ve sağlık çalışanlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifa diliyor, 2020 yılına gireceğimiz yılın bu son gününde, geleceğe dair umudumuzu tüm bu olumsuzluklara karşın diri tutuyoruz. Olayın faillerinin hak ettikleri cezalara çarptırılmalarını ve başta sağlık ortamı olmak üzere ülkemizin her yerinde şiddetsiz bir ortam oluşturma görevi olan tüm yetkilileri sorumluluğa davet ediyoruz.”

“ÜLKEDE ŞİDDETİ POMPALIYORLAR”

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk de, spekülasyonlara mahal vermeden yaşanan olayların detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini aktardı. Öztürk, “Bu yaşanan olaylara benzer olayları İstanbul’da yaşıyoruz. Yaşananlar büyük bir şiddettir. Bu şiddetin hekime olup olmaması önemli değil. Ülkede oluşturulmaya çalışılan iklim bu tarz olayları pompalıyor” diye konuştu.