TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp’in 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İzmir Tabip Odası tutukluğa tepki göstererek Gökalp’in adil yargılanması gerektiğini söyledi.

İzmir Tabip Odası: Dr. Şeyhmus Gökalp adil yargılanmalı

BirGün/EGE

25 Kasım’da tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp hakkında, “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla iddianame hazırlandı. 55 sayfalık iddianamenin yalnızca bir sayfası da Gökalp’a yöneltilen suçlamalardan oluşuyor.

İzmir Tabip Odası, Gökalp’in tutukluluğuna tepki göstererek bir açıklama yaptı. İzmir Tabip Odası’nda gerçekleştirilen açıklamada, Gökalp’in evrensel hukuk normlarına göre adil ve tutuksuz olarak yargılanmasının ön şart olduğu ve adil bir yargılama süreci gerçekleşmesi halinde suçsuz olduğunun görüleceği belirtildi.

Gökalp’in mahkeme tarafından somut hiçbir delile dayalı olmadan tutuklandığını ifade eden İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “Daha önce de benzerlerini sıkça gördüğümüz ve tutuklamasını gerektirecek hiçbir suçu, suç unsuru içeren somut bir eylemi olmamasına, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bu tür beyanların kanıt değeri taşımadığına ilişkin kararları bulunmasına karşın, hukuk dışı bir şekilde soyut iftiralar kanıt sayılarak Dr. Şeyhmus Gökalp’in serbest bırakılması talebi reddedilmiştir” dedi.

Dr. Çamlı ayrıca Dünya Tabipler Birliği (WMA) ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME), ülkemizdeki yöneticilere hitaben kaygılarını içeren ve Dr. Gökalp’ın serbest bırakılmasını talep eden mektupların gönderildiğini ama bu çağrıların görmezlikten gelindiğini vurguladı.

MASUM OLDUĞUNA İNANIYORUZ

Covid-19 pandemisiyle ilgili çok sıcak bir gündem varken, yeniden ve farklı bir gündem oluşturulmaya çalışılmasının ilgi çekici olduğunu belirten Dr. Çamlı, “Bu sürecin ülkemizdeki sağlık sistemi ve özellikle pandemi dönemindeki kamu yönetiminin yetersizliğini, yanlışlarını, eksiklerini ve başarısızlığını görünür hale getirmiş olan, hakikati ve şeffaflığı savunarak, yurttaşlarımızın gerçekleri görmesine gayret gösteren TTB ‘nin yıpratılmasına yönelik, önceden planlanmış bir süreç olduğu kanaatini taşımaktayız. Tüm bu saldırılara karşın geçmişte olduğu gibi bugün de geri adım atmadan, halkın sağlık hakkını savunmaya ve gerçekleri dile getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Son olarak Dr. Şeyhmus Gökalp’in serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Dr. Çamlı, “Ülkemizde son dönemde tutuklu yargılama cezai bir yaptırıma dönüştürülmüş ve ne yazık ki bu durum süreklilik kazanmıştır. Ülkemizde hüküm süren antidemokratik, haksız, hukuksuz uygulamaların bir örneği, meslek örgütümüzün en saygın kurullarından birinin değerli bir üyesi üzerinden uygulamaya geçirilmektedir TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'in asılsız suçlamalara maruz bırakıldığına ve masum olduğuna inanmaktayız. Evrensel hukuk normlarına göre adil ve tutuksuz olarak yargılanması ön şarttır. Adil bir yargılama süreci gerçekleşmesi halinde suçsuz olduğu görülecektir” ifadelerini kullandı.