İzmir Tabip Odası, hekimlerin çalışma koşulları, özlük hakları, maaş ve emeklilik kesintileriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, hekimlerin ücretlerinin tek kalemde düzenlenmesi ve emekliliğe yansıtılması yönündeki talepler dile getirildi

İzmir Tabip Odası: Hekimler ücret düzenlemesi talep ediyor

BERKE YENİ

İzmir Tabip Odası, hekimlerin ücretlerinin düzenlenmesiyle ilgili yönetmeliğin yayınlanmasının ardından hekimlerin ücretleri ile ilgili düzenlemelerin bütün hekimleri kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini belirterek İzmir Tabip Odası binasında açıklama yaptı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Türkiye’de hekimlerin farklı özlük haklarıyla çalıştığını vurgulayarak, “TTB ve Tabip Odaları olarak, hangi sağlık kurumunda çalışıyor olursa olsun, hekimlerin ücretlerinin tek kalemde düzenlenmesi ve emekliliğe yansıtılması yönündeki taleplerimizi yıllardır ısrarla vurguluyoruz. TTB ve Tabip Odaları olarak, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ülkemiz sağlık sistemini götürdüğü nokta konusunda uyarı ve eleştirilerimizi ısrarla kamuoyu ile paylaştık. Sağlıkta Dönüşüm Programının ülkemizi getirdiği nokta; sağlıkta çözümsüzlükler olmuştur. Ağır çalışma koşulları ve kıymet bilmeyen yaklaşımlar, hekimleri tükenme noktasına getirmiştir” dedi.

TEMEL SORUNLAR ÖTELENİYOR

Hekimlerin ücretlerinde kısmi iyileştirmeler yapılarak sağlık sistemindeki temel sorunların ötelenmeye çalışıldığının altını çizen Prof. Dr. Kaynak, “Hekimlerin ücretlerinde kısmi iyileştirmeler yapılarak sağlık sistemindeki temel sorunlar biraz daha ötelenmeye çalışılmaktadır. Öncelikle, hekimlerin çalışma koşullarında ve özlük haklarında yapılan her türlü iyileştirmeyi olumlu bulduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Bununla birlikte, hekimlerin özlük haklarında yapılan iyileştirmelerin yöntemi konusundaki eleştirilerimizi her ortamda vurgulamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Prof. Dr. Kaynak, şunları söyledi: “ Ülkemizde, Sağlık Bakanlığına bağlı görev yapan hekimler dışında, farklı kurumlarda, farklı statülerde görev yapan çok sayıda hekim bulunmaktadır. Bu gruptaki hekimlerle ilgili olarak bugüne kadar bir düzenleme yapılmaması kaygı vericidir. Bu nedenle, bu düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. SSK ve Bağkur emeklisi hekimler, açlık sınırına yakın emekli maaşı ile geçinmek zorunda bırakılmıştır. Kamudan emekli olma fırsatına sahip olamayan SSK ve BağKur emeklisi hekimlerle ilgili ayrımcılığa derhal son verilmelidir. İşçi sağlığı ve işyeri hekimliği hizmetlerinin mesleki bağımsızlık içinde yürütülebilmesi için, TTB tarafından belirlenen asgari ücret tarifesindeki ücretlerin işyeri hekimlerine ödenmesi konusunda yasal düzenleme yapılmasını ve emekli olup işyeri hekimliği yapmakta olan hekimlerin maaşlarından yapılan kesintilerin ivedilikle kaldırılmasını talep ediyoruz.”