İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Türkiye genelinde son dönemde artan kızamık vakalarıyla ilgili yurttaşlara yaptığı uyarıda aşı karşıtı söylemlere prim verilmemesi gerektiğini ifade etti. Kaynak, "Herkesin aşılama sistemine uyması ve aşılamanın düzenli ve gerekli şekilde yapılması halinde kızamıkla çok net bir şekilde baş edilebileceğini biliyoruz” dedi.

Kaynak: ANKA
İzmir Tabip Odası'ndan 'kızamık' uyarısı: Aşı karşıtlığını teşvik edecek söylemlere iltifat edilmemeli
Fotoğraf: AA

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Türkiye genelinde son dönemde artan kızamık vakalarıyla ilgili yurttaşlara uyarılarda bulundu. 

Kızamık hastalığının aşıyla önlenebileceğine dikkat çeken Kaynak, “Aşı karşıtlığını teşvik edecek tereddüt yaratacak hiçbir söyleme iltifat edilmemesi gerekir” dedi.

Kaynak, kızamığın aşı ile önlenebilen bir hastalık olduğunu ve ömür boyu bağışıklık sağladığını hatırlatarak,"Özellikle büyük kentlerimizde insan hareketinin çok yüksek olduğu alanlarda kızamığın tekrar hortladığını, tekrar ortaya çıkmakta olduğunu görüyoruz. Tabi kızamık türünden enfeksiyon hastalıklarının yayılma hızını öngörmek her zaman çok kolay değildir. O nedenle bir salgındır ya da değildir tartışmasına girmek burada doğru değil. Dolayısıyla çok hızlı bir şekilde yayılabilen hastalıklardır. O nedenle de bu konuda alınabilecek önlemlerin çok hızlı bir şekilde başından itibaren alınması lazımdır” diye konuştu.

Kızamık hastalığının ortaya çıkmasında birçok nedenin olduğuna dikkat çeken Başkan Süleyman Kaynak, şunları söyledi:

“Bu tür enfeksiyonların ortaya çıkmasının en önemli nedeni toplumun sağlık hizmetine ulaşmaktaki zorluklarıdır. Bunun da iki nedeni olabilir. Birincisi sağlık hizmetindeki birtakım aksaklıklar, yetersizlikler burada rol oynayabilir. Bu birinci unsurda en önemli faktör tabii aile hekimliği sisteminin Türkiye'de hekimlerin fedakarlığı üzerinden gidiyor olmasıdır. Hekimlerin fedakarlığı üzerinden bir sağlık sistemi yürümez. Dolayısıyla burada birtakım eksiklikler söz konusudur. Fakat burada demek ki birinci basamak sağlık sisteminde bir aksaklık ve yetersizlik söz konusu"

Covid-19 sürecinde aşı başlığı altında gerçekleşen siyasi tartışmalara değinen Kaynak, aşı karşıtlığını körükleyen söylemlerin tehlikesine dikkat çekti. Kaynak, "Bu Covid döneminde adeta böyle bir siyasi moda gibi oldu. Bu sadece aşılarıyla ilgili değil diğer tüm aşılara yönelik olarak da toplumda birtakım tereddütlerin ortaya çıkmasına yol açtı. Bu nedenle de bu kızamık aşısında birtakım aksamaların söz konusu olduğu söyleyebiliriz. Dolayısıyla eğer düzenli ve yeterli miktarda sağlık sistemine ulaşıp bu aşılama düzeni aksadığı takdirde kızamıkla karşılaşma olasılığımızın her zaman olabileceğini ifade etmemiz lazımdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Türkiye'ye düzensiz gelmiş olan insanların sağlık geçmişleriyle ilgili de bir bilgimiz yok. Yani bu insanların hangi aşıları oldukları, hangi hastalıkları veya o anda ne gibi hastalıklar taşıdıklarına ilişkin bir bilgimiz yok. Dolayısıyla bu insanların da sağlık sistemine ulaşmalarında sıkıntılar söz konusu olduğunu düşündüğümüzde yani kızamık olayının ortaya çıkışında bunun da etkisinin de olabileceğini düşünmek mümkün."

“AŞI KARŞITI SÖYLEMLERE İNANMAYIN”

Kızamık ile ilgili alınması gereken önlemleri de açıklayan Kaynak, yurttaşları aşı karşıtı söylemlerle ilgili uyararak “Burada çok hızlı bir şekilde önlemler alınıp, aşı sisteminin tekrar etkin bir şekilde devreye sokulmasının çok hızlı bir çözüm üreteceği kanaatindeyiz. Burada en önemli husus aşı konusundaki tereddüt yaratacak beyanlara çok iltifat etmesinler. Yani burada gerek Sağlık Bakanlığı’nın gerek Türkiye'deki sağlık kuruluşlarının ve hekimlerimizin sözleri önemlidir. Elbette her aşının birtakım komplikasyonları, yan etkileri olabilir. Bu gayet doğaldır fakat bunlar hiçbir şekilde aşılama konusunda tereddüt yaratacak nitelikte ve istatiksel düzeyde değildir. O nedenle aşı karşıtlığını teşvik edecek tereddüt yaratacak hiçbir söyleme iltifat edilmemesi gerekir. Ve herkesin bu aşılama sistemine uyması ve aşılamanın düzenli ve gerekli şekilde yapılması halinde kızamıkla çok net bir şekilde baş edilebileceğini biliyoruz. Çünkü kızamık aşısı da ömür boyu” dedi.

İzmir’de de kızamık olguları olduğunu söyleyen Kaynak, “Bu konuda İzmir ile ilgili resmi bir rakam elimizde yok. Sadece gözlem ve duyumlara dayalı ama şu anda kızamık olgularıyla karşılaşıldığını biliyoruz. Ama rakam vermem şu anda resmi bir rakam açıklaması olmadığı için mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.