İzmir Yaşam Alanları, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü sebebiyle İnciraltı Çakalburnu Deltası’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Sulak alanlarımız sınırlı, rant için tüketmeyelim” denildi.

İzmir Yaşam Alanları: Sulak alanlarımızı rant için tüketmeyelim

BİRGÜN EGE

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolasıyla İzmir Yaşam Alanları, İnciraltı Çakalburnu Deltası’nda basın açıklaması düzenledi.

İzmir Yaşam Alanları adına basın açıklamasını okuyan Saadet Erkuş, “Merkezi hükümetin Çiğli’de sulak alanlar ve Kuş Cenneti’nin olduğu bölgeden, güneyde doğal sit statüsü değiştirilen İnciraltı ve Çeşme Yarımadası’nı birbirine bağlama projesi, tüm itirazlara rağmen hala devam etmektedir. Son birkaç yıldır ardı ardına gelen yönetmelik, sit derecelerindeki değişiklikler, üst ölçek plan kararları ve büyük ölçekli ‘sözde mega projelerle’ doğal yapısını yitiren, betona teslim olmuş, yüksek rant artışları ile kıyılarını, doğal alanlarını betona teslim etmiş, rant talanı altında sağlıksız, ekolojik değerleri göz ardı edilen bir İzmir’in planlanması devam etmektedir” diye konuştu.

Erkuş şunları ifade etti: “Sulak alanlar, bulundukları bölgede su rejimini düzenler, yeraltı su kaynaklarını besler, bu nedenle tarım ve hayvancılık için çok önemli kaynaklardır. suyu arıtarak, ihtiyaç duyulan temiz tatlı suya erişimi ve ekosistemlerin işleyişini, atıkların toksinlerden arındırılmasını sağlayan, tatlı su depolarıdır. Karbonu tutarak iklim değişikliğini kontrol eder, iklim değişikliğinin etkilerinden olan taşkınlara karşı fiziksel tampon görevi görür. Hem kıyısal hem de karasal sulak alanlar su döngüsünü önemli derecede etkiler ve içme suyu, enerji, deniz ulaşımı gibi ihtiyaçları sağlar. Yağmur ormanlarından sonra dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en üretken ekosistemleridir. Su kuşları dahil birçok canlının yaşam kaynağıdır. Turizm kaynağı olan alanlardır. Doğal kaynaklarımız sınırlı, rant için tüketmeyelim. Doğal kaynaklarımızın korunması konusunda tarafız, muhatabız.”