Düzce'nin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilmesinin ardından açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Sertel ve İzmir İZDEDA Başkanı Özkan, aynı kararın İzmir için neden verilmediğini sordu. İzmirli depremzedelerin devletten yeterli desteği almadığına dikkat çeken Sertel ve Özkan, gerekli yardımların sağlanması çağrısı yaptı.

İzmirli depremzedeler hâlâ tek başına

BİRGÜN EGE

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan yaptığı açıklamada, 5.9'luk depremin meydana geldiği Düzce'yi, “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan ettiklerini söyledi.

Erdoğan’ın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ve İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan’dan yanıt geldi. Sertel, “Düzce’nin deprem sonrası afet bölgesi ilan edilmesi kararı doğrudur, destekliyorum. Ancak 30 Ekim 2020’de çok şiddetli bir deprem yaşayan, ölümlerle sarsılan, yıkılan binaları ile perişan olan İzmir’i niye afet bölgesi ilan etmediniz? İzmir’e, Izmirli’ye kastınız nedir, açıklayın” dedi.

"DEPREMZEDELER YETERLİ DESTEĞİ ALMADI"

İZDEDA Başkanı Özkan da, “Düzce’nin AFET Bölgesi ilan edildiğini büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız. Düzce depremzedelerimiz adına seviniyor ve bu kararı destekliyoruz. Ancak 30 Ekim 2020 İzmir Depremzedeleri 26 aydır AFET Bölgesi ilan edilmeden ve devletten yeterli desteği almadan kendi yağıyla kavrulmakta olduğunu da belirtmek istiyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamaya göre Düzce’de hasar durumu gözetmeksizin konutların yapılacağı anlaşılmaktadır, Oysaki İzmir’den yaklaşık 5 bin konut dışında kalan 72 bin 272 adetine hiçbir destek sağlanmamıştır. Bizim devletimizden istediğimiz asla mukayese olmayıp İzmir depremzedesinin derdine çözüm bulmaktır” dedi.

Özkan, şunları söyledi: “1999 yılında çıkarılmış yasayla 23 yılda toplanan deprem vergisi İzmir depremzedesine hiçbir faydası olmadığı gibi ironik olarak 26 aydır depremzedelerden deprem vergisi alınmaya devam edilmektedir. Bizler Kentsel dönüşümcü değil depremzedeyiz. Evlerimizi yeniden inşa etmek için gerekli kredinin faiz oranının son günlerde açıklanan konut sahip olma kredisi olan 0.69’un altına çekilmesi 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli olmasını, şartlarının bütün depremzedeler tarafından kullanılabilir karşılanabilir makul olmasını istiyoruz.”