İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesi önünde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından başlatılan çalışmaları değerlendirdi.

İzmit Belediye Başkanı'ndan büyükşehire: Burayı katletmeye kimsenin hakkı yok

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesi önünde Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalarla ilgili, “Bizi esnafla karşı karşıya getirme çabanızı görüyoruz. Burayı katletmeye kimsenin hakkı yok. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni göreve davet ediyorum” dedi.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesi önünde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından başlatılan çalışmaları değerlendirdi. Hürriyet, şunları söyledi:

“FİKRİMİZİ ALMADAN ÇALIŞMALARA BAŞLADILAR”

"Bu bölge yürüyüş aksı, parkla komşu ve anıtlar kuruluna tabi olan bir yer. Ne yazık ki sabah geldiğimizde Büyükşehir’in iş bilmezliği ve kervanı yolda düzme gayretiyle burada bir çalışma başlattığını gördük. Hiçbir şekilde planlanmadan, önceden üzerine düşünülmeden, apar topar bir çalışma.

Yürüyüş yolu projesi bir yıl öncesinde planlanmış ama Belsa taksi durağı unutulmuştu. Ne yapacağız diye düşünülmeden apar topar 22 Ekim’de karar alıyorlar, cuma günü bizim sistemimize yazıları düşüyor. Daha bizim fikrimizi almadan hemen çalışmalara başlıyorlar. Bu yol şu an katledilmiş durumda. Yürüyüş Yolu projesi tamamen hayata geçip ana caddeler trafiğe kapatıldığı takdirde tek trafik aksı bu bölgede olacak. Şimdi taksi durağıyla yaya yolunu daraltıyorlar ve burada ciddi bir trafik sıkışıklığı olacak.

“ESNAFA SÖZLER VERİLMİŞ”

Aynı zamanda burada büyük bir Belsa otoparkı var ve ciddi bir yoğunluk olacak. Aşağıda çok yakın bir mesafede başka bir taksi durağı var. Taksi duraklarını birbirine bu kadar yakınlaştırmak esnaflar arasında sıkıntıya sebep olacak. Bu iş bilmezlik, plansızlık ve nezaketsizlik yüzünden esnafla karşı karşıya kalıyoruz. Yeni Cuma taksi durağı esnaflarıyla da konuşulmuş, kendilerine burada mağdur edilmeyeceklerini bugün kazılan bölgeye Belsa taksi durağının alınmayacağına dair açıklama yapılmış. Sözler verilmiş fakat şimdi esnaf da şaşkın çünkü sözler tutulmadı.

“HER İKİ ESNAFIMIZ DA MAĞDUR OLACAK”

Bugün Yeni Cuma’daki taksi esnafı bize dilekçe verdi. Biz de buradan çağrı yapıyoruz. Belsa taksi durağındaki esnafımız da mağdur, Yeni Cuma taksi esnaflarımız da mağdur. Yarın burada daha büyük sorunlar çıkacak. Bu plansızlık bu kentin göbeğinde daha büyük sorunlara kaynak oluşturacak. Hâlbuki bize sormuş olsalardı bu yerin az ilerisinde çok daha boşluk ve çok daha rahat yerleşim sağlanabilecek ve her iki taksi durağını da sorununu kalıcı olarak çözecek bir alan vardı. Hem daha içeride bir alan hem de daha rahat düzenlenebilir. Orada birlikte bir çalışma yapabilirdik. Bu sorunu daha büyük bir sorun olmadan çözebilirdik ama bugün geldiğimiz noktada her iki esnafımız da daha çok mağdur olacak. Esnaflar karşı karşıya gelecek.

“TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Bu yapılan çalışma kentin göbeğinde yaya trafiğini de aksatacak. Buradaki araç trafiğini de zora sokacak. Bu plansız çalışmanın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bir an önce tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Projenin revize edilmesiyle ilgili bütün mimar arkadaşların –ki mimarların bile haberi yok bu çalışmadan- ele alması gerekiyor. Bu çalışmanın durdurulması gerekiyor. Burayı katletmeye kimsenin hakkı yok. Esnafları karşı karşıya getirmeye hiç kimsenin hakkı yok.

“BURADA BAŞKA BİR POLİTİKA UYGULANIYOR”

Buranın daha akılcı ve dayanışmayla yapılması gerekiyordu. Tam belediyenin önünde bir çalışma yapılıyor ve ne yazık ki bu çalışma bizimle istişare edilmiyor. Burada başka bir politika olduğunu da düşünüyoruz. Esnafla bizi karşı karşıya getirme çabasını da görüyoruz. Biz bu çabaya karşı yine de daha çözümcü ve el uzatan olarak alternatif sunuyoruz. Az ileride çok daha uygun bir yer olduğunu tekrar belirtiyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesini buradaki çalışmanın revize edilmesiyle ilgili göreve davet ediyorum."

ESNAF: "KİMSE BİZİ DİNLEMEDİ"

Yeni Cuma taksi durağı esnafı da yapılan çalışmaların kendilerini mağdur edeceğini belirterek, “Gelip bizden fikir aldılar ve biz hayır dedik. Mağdur olacağımızı ve uygun olmadığını söyledik. Daha farklı bir alternatif bulmalarını istedik. Aramızda 20 metre mesafe yok. Bunu söylememize rağmen kimse bizi dinlemedi. Bu sabah geldik ve karşılaştığımız durum bu. Herkes mağdur olacak. Daha uygun bir alan varken ne yazık ki mağduruz” diye konuştu.