İZSU Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet’in yüzüncü yılı olan 2023 yılı içinde yapacağı 100 projeyi tanıttı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Önümüzdeki 50 yıl boyunca tek bir İzmirlinin susuzluk çekmeyeceği bir içme suyu altyapısını İzmir’e kazandırıyor, gerekli yatırımları bugünden yapıyoruz” dedi.

İZSU'dan 100 proje

BİRGÜN EGE 

İZSU Genel Müdürlüğü,  2023 yılı içinde başlayan ve tamamlanması planlanan 100 projeyi kamuoyuyla paylaştı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, “Son 4 dört yılda hedeflerimize ulaşma yönünde büyük mesafeler kat etmenin mutluluğunu ve artık yeni bir safhaya geçmenin heyecanını yaşıyoruz. İZSU’nun, kentin 12 bin kilometrekarelik yüzölçümü içinde yer alan 30 ilçesine, 5 milyona ulaşan nüfusuna ve 2 milyonu bulan abonesine 365 gün 24 saat kesintisiz hizmet veriyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında tüm sorumluluk alanımızda yürüttüğümüz yatırım ve projeler ile içme suyu kaynaklarımızı artırıyor, yeni arıtma tesisleri kuruyoruz Suyumuzun döngüsünü sağlayacak geri kazanım tesisleri ile kentimizi dirençli bir kent haline getiriyor, gelecek kuşakların yaşamlarını teminat altına alıyoruz” dedi.

SOYER: PROGRAMIN ÜÇ ANA AYAĞI VAR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Önümüzdeki 50 yıl boyunca tek bir İzmirlinin susuzluk çekmeyeceği bir içme suyu altyapısını İzmir’e kazandırıyor, gerekli yatırımları bugünden yapıyoruz. Yaz aylarında nüfusu 1 milyonu aşan Çeşme’de, içme suyu şebekesi ekonomik ömrünü tamamladığı için sürekli arızalar ve kesintiler yaşanıyordu. Bu nedenle Çeşme’nin su sıkıntısını çözecek tarihi bir yatırım olan Çeşme 1. Kademe İçme suyu Şebekesi İkmal Projesi’ni hayata geçirdik. Germiyan, Ildır, Reisdere, Şifne, Yalı mahallelerinde 100 kilometrelik içme suyu hattının yenilemesinde sona yaklaştık” diye konuştu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer

Soyer, “Kiraz, Torbalı ve Ödemiş içme suyu şebekesi yenileme çalışmalarımıza da toplam 320 milyon TL ayırdık” dedi ve ekledi: “Torbalı’daki imalatlarımız tamamlandı, Kiraz devam ediyor, Ödemiş ise başlamak üzere. Bu üç proje ile Küçük Menderes Havzası’na toplam 392 kilometre içme suyu şebeke hattı kazandırmış olacağız. Tire’de ise Akçaşehir Kaynağı İçme Suyu İletim Hattı Projesi ile ilçemize yeni bir su kaynağı kazandırıyoruz.” 

İZSU faaliyetlerinin son adımı olan Yaşayan Körfez adını verdikleri programın üç ana ayağı olduğunu belirten Soyer, “Birincisi, Körfez’e gelen kirlilik kaynaklarını sıfırlamak. Çiğli Arıtma Tesisimiz 23 yıl önce faaliyete geçmesine rağmen, birleşik sistem nedeniyle o gün bu gündür yağmurlu günlerde Körfez’e şehir merkezinden kanalizasyon suları karışmaya devam ediyor. Son üç yılda Körfez’e açılan 220 kilometrelik yağmur suyu hattını tamamladık.  2023’te ise yaklaşık 7 milyar liralık dev bir yatırımla 270 kilometre yağmur suyu hattı daha yapacağız” dedi.

"KOKU BASKISINI ORTADAN KALDIRIYORUZ"

Soyer şunları dile getirdi: “Bir taraftan arıtma tesislerimizin kapasitesini büyütürken diğer yandan kent merkezinin arıtmasını üç ayrı noktaya yayma kararı aldık. İzmir için tümüyle yeni olan bu vizyon şöyle; Çiğli Arıtma Tesisi, Güneybatı Arıtma Tesisi Kapasite Artışı, Karabağlar Arıtma Tesisi. Yaşayan Körfez Programı’nın son ayağı ise arıtma sonrası süreci yönetmek. Çünkü kanalizasyon sularını arıtmak tek başına yeterli değil, her arıtma tesisinin iki temel çıktısı var, arıtılmış su ve çamur. Tesislerin bu iki çıktısını iyi yönetemezseniz bunlar bir süre sonra atık suyun kendisi kadar, hatta bundan daha büyük bir sorun haline gelebiliyor. Bu stratejik adımlar atıyoruz. Çiğli Arıtma Tesisi’nin çevresindeki çamur depolama alanlarını boşaltıyor ve bu alanda ekolojik restorasyon uyguluyoruz. 20 yılı aşkın süreyle birikmiş çamuru bu bölgeden 5 yılda tümüyle uzaklaştıracağız. Kurutulan çamur, çimento üretimi ve benzeri süreçlerde yakıt olarak kullanılarak yeniden ekonomiye kazandırılacakArıtılmış tatlı suları Eski Gediz yatağına ve buradan da Orta Körfez’e taşıyoruz. Böylelikle, arıtılmış atık suların iç körfeze yönelik koku baskısını ortadan kaldırıyoruz.”