Sosyal-İş Sendikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZTEK A.Ş.’ye geçen işçiler arasındaki farklı toplu sözleşmelerin ek protokolle düzenlenmesini talep etti.

İZTEK işçileri için ek protokol çağrısı

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZTEK A.Ş. ile Sosyal-İş Sendikası arasında yürütülen protokol görüşmeleriyle ilgili açıklama yapan sendika, İZTEK A.Ş.’ye geçen işçiler için ek protokol düzenlenmesini talep etti. Konak Kartlar Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Celal Uyar, İzmir Şube Başkanı Fikret Savaş ve İZTEK A.Ş. çalışanları katıldı.

Sosyal-İş İzmir Şube Sekreteri Gökhan Mangal, “Örgütlü bulunduğumuz eski adı ÜNİBEL A.Ş., yeni adı İZTEK A.Ş. şirketine yeni birimler ilave edildi. İZENERJİ, İZELMAN ve İZDOĞA şirketlerinde çalışan bir kısım işçi arkadaşlarımızın aktarılmasıyla çalışan sayısı iki katını aştı. Arkadaşlarımıza önceden çalıştıkları şirketlerle sendikalar arasında imzalanan TİS’lerdeki kazanılmış hakları ile geçecekleri sözü, bizzat Tunç Soyer tarafından verildi. Ayrıca İZTEK A.Ş.'de örgütlü bulunduğumuz Sosyal-İş Sendikamızın imzaladığı TİS’lerdeki lehe olan hakların da üyelerimize verileceği söylendi. Üyelerimiz bu sözler üzerine geçişe onay verdiler ve İZTEK A.Ş’de 12 Haziran 2021 tarihinde çalışmaya başladılar” dedi.

‘GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ALAMADIK’

İZTEK A.Ş.’de geçişler nedeniyle birden fazla toplu sözleşme uygulanmaya başlandığını belirten Mangal, “Çalışanlar aynı işi yaptıkları halde farklı ücret ve sosyal haklar alıyorlar. Bu durum ‘Eşit işe eşit ücret’ politikasına aykırıdır. Bu sorunu çözmek üzere ek protokol yapmak suretiyle çalışanların tek TİS çatısı altında toplanması için, İZTEK A.Ş. eski ve yeni yöneticileriyle 25 Mayıs 2021 tarihinden itibaren sendika olarak görüşmeye başlamamıza rağmen bir sonuç alamadık” diye konuştu.

Şirketin, yürürlükte olan TİS’e ek protokol yaparak sorunu çözmeyi bugüne kadar kabul etmediğini söyleyen Mangal, “Gerekçe olarak da sendikamızın yetkisinin bulunmadığını söylemiştir. Oysa sendikamızın imzaladığı TİS 31 Aralık 2021 tarihine kadar yürürlüktedir. Yani Sosyal-İş Sendikası, ek protokol yapmak üzere yetkili sendikadır. Sendikamız bu iş yerinde 9 dönemdir TİS yapmaktır. Haklarımızı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.