Pandemi dönemi aşı karşıtlığıyla gündeme gelip aşı yolsuzluğu yaptığı ortaya çıkan Jair Bolsonaro hükümeti sona yaklaşıyor. Bolsonaro’nun Brezilya’da 2022 seçimlerini Lula da Silva’ya karşı kaybetme olasılığı artıyor.

Jair Bolsonaro'yu seçim korkusu sardı: İktidarı çöküyor

Dış Haberler Servisi

Brezilya'da koronavirüs sürecinde halk sağlığını hiçe sayan politikaları nedeniyle tepki çeken ve bugünlerde ismi aşı yolsuzluğuyla anılan sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu seçim korkusu sardı. Bolsonaro, 2022'de düzenlenecek seçimlerde "hile" olması halinde görevinden ayrılmayacağını söyledi.

Bolsonaro, "Seçimleri her kim temiz bir şekilde kazanırsa başkanlık kuşağını ona devredeceğim, hileyle değil" dedi. Söz konusu çıkış, solcu eski Devlet Başkanı Lula da Silva'nın Bolsonaro'yu yenebileceğini gösteren seçim anketlerinin akabinde geldi. Bolsonaro'nun, siyasi idolü ABD'nin eski Başkanı Donald Trump gibi seçimlerin sonuçlarına karşı çıkmak için zemin arayışında olabileceği iddiası da ülke kamuoyunda yer aldı.

ONU YENEBİLİRİM

Bir sonraki seçimde İşçi Partisi'nin adayı olması beklenen Lula da Silva, Güney Amerika merkezli sol yayın TeleSUR'a verdiği röportajda, "Birçok kişi benim aday olmamı istiyor ancak yıl sonuna doğru karar vermeyi düşünüyorum" dedi, Bolsonaro'ya "Eminim onu yenebilirim" mesajı verdi. Bolsonaro'nun seçimi manipüle etme girişimlerine rağmen halkın çoğunluğunun desteğini alabileceğini belirten Lula, Bolsonaro için "Seçimde hile iddialarıyla Trump modelini kopyalamaya çalışıyor. Ancak anketler onun yenilme ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Benim ise sağlığım yerinde, çok enerjim ve umudum var" diye konuştu.

BİR GÜN YARGILANACAK

Bolsonaro'nun pandemiden kaynaklanan binlerce ölümdeki sorumluluğunun Kongre tarafından araştırıldığını hatırlatan Lula, "Onu bir gün soykırımdan yargılayacaklarına inanıyorum. Brezilya'nın silahlara değil kitaplara ihtiyacı var, nefrete değil sevgiye. Soya fasulyesi veya mısır ekmek için Amazon'u mahvetmeye gerek yok, Brezilya'nın çok toprağı var. Amazon'un 360 milyon hektar yağmur ormanı var ve insanlık için bir miras. Amazon Brezilya'dır" diye konuştu. Lula, "Benim amacım Brezilya'ya egemenliğini ve yaşam kalitesini geri vermek. Bu dava beni harekete geçiriyor. Bir davanız olduğunda yüzleşemeyeceğiniz hiçbir mücadele yok" dedi.

YOLSUZLUK SKANDALI

Ülke yurttaşları ise her hafta sonu olduğu gibi bugün de Bolsonaro'nun görevden ayrılması talebiyle sokakları doldurmaya hazırlanıyor. Jair Bolsonaro hükümetinin Covid-19 aşılarıyla ilgili görüşmelerde yolsuzluk yaptığına ilişkin bilgilerin de tepkileri artırması sonucu bugünkü protestoların kitlesel olması bekleniyor. Söz konusu yolsuzluk skandalı, kardeşi Sağlık Bakanlığı'nda çalışan sağcı milletvekili Luis Miranda'nın açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Miranda, Hindistan'ın Covaxin aşıları için yapılacak 320 milyon dolarlık anlaşmayla ilgili soru işaretleri olduğunu Bolsonaro'ya ilettiğini açıklamıştı. Bolsonaro'nun ise yanıt olarak federal polisi görevlendirme sözü verdiği aktarılmış ancak gerçekte polislere böyle bir görev emri verilmediği ortaya çıkmıştı. Milletvekili Miranda, bunun üzerine "Covaxin" aşı anlaşmasının "entrika" olduğunu ifade etmişti.

AMAZON YERLİLERİ İSYANDA: YAŞAM VE TOPRAK HAKKI İÇİN

Brezilya’nın Sao Paulo kentindeki Jaragua bölgesinde Guarani-Mbya isimli yerli grubu, yerli haklarını hedef alan yasa tasarısını protesto etmek için kentteki televizyon kulelerini işgal etti. Bolsonaro hükümetinin Amazon yerlilerinin topraklarıyla ilgili haklarını sınırlayan tasarısına tepki gösteren yerliler, Anayasa’da 1988’de güvence altına alınan “yaşam ve toprak hakkı”nın korunması için çağrıda bulundu. Sao Paulo’daki yerli grubun protestosu, 8 Haziran’da başkent Brasilia’da başlatılan kampanyanın parçası. “Toprak İçin Savaş” ismi verilen bu kampanyada protestocular Three Powers Meydanı yakınında kamp kurmuştu. Söz konusu tasarının onay alması halinde Amazon topraklarında özelleştirilme sürecinin hızlanması bekleniyor. Amazon yerlilerinin haklarını korumak için 1996’da kurulan Amazon Watch Derneği de “Munduruku, Yanomami, Kayapó ve diğer yerlilerin toprakları, Brezilya Amazonlarındaki yasadışı madencilerin sert işgali altında” tepkisi verdi.