Jamaikalı çiftçiler, tırtıl ordusuyla savaşıyor

Jamaika'nın güneyi, başta soğan olmak üzere domates, salatalık, karpuz ve pancara dadanan tırtıl ordusuyla savaşıyor.

Jamaika'nın güneyi, tırtıl ordusuyla savaşıyor.

Kırsal Tarımsal Kalkınma İdaresi (RADA) Marina Young, Jamaika Bilgilendirme Servisine (JIS), sorunun ciddi olduğunu ve etkisinin büyük olacağını söyledi. "Manchester ve St. Elizabeth arasında şu an üretimde olabilecek yaklaşık yüzde 43'lük alan kaybettik" diyen Young, bazı ürünlerin, özellikle kırmızı soğanın varlığının, yerel pazarda kıt olacağını belirtti.

RADA'nın etkilenen alanlardaki değerlendirmesinde, Mart ayında ilk kez görülen tırtıl salgınının bir sonucu olarak toplam 133 dönümlük bir kayıp olduğun, kaybın mali karşılığının ise 111 milyon dolar olduğu bildirildi.

Tırtılların tahrip ettiği bitkilerin yüzde 83'ü ile yüzde 85'i tarla bitkisiyken, soğan, domates, salatalık, karpuz ve pancarın da zarar gördüğü bildiriliyor.

Tırtılın genellikle Akdeniz ülkeleri, Kuzey Amerika ve Afrika gibi daha sıcak iklimlerde bulunduğu ancak sıcaklıklar izin verirse daha serin bölgeleri de istila edeceği belirtilirken, RADA yetkilisi, Jamaikalı çiftçileri yeniden ekim sırasında aynı mahsulün yeniden salgın olasılığını artırması ihtimali nedeniyle, soğan alanlarını azaltmaya çağırdı.