Jandarma Genel Komutanlığı, Erdoğan ile ilgili tweetlere erişimin engellenmesini istedi. Mahkeme, bu talebi kabul ederek tweetlere erişim engeli getirdi. Prof. Dr. Akdeniz, “Hâkimliğin bu talebi reddetmesi gerekirken kabul etmesi yasaya aykırıdır” dedi

Jandarma Erdoğan’ın  avukatlığını üstlendi

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

15 Temmuz’un ardından çıkartılan KHK ile İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı’nın, AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında atılan tweetlerden rahatsız olarak erişimin engellenmesi kararı aldırdığı ortaya çıktı.

Jandarma Genel Komutanlığı, 8 Haziran’da Ankara 5’inci Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurarak Erdoğan hakkında atılan bazı tweetlere erişimin engellenmesini istedi. Başvuru dilekçesinde dört adet tweete dikkati çeken Jandarma Genel Komutanlığı, bu tweetlerin devletin kurum ve organlarını hedef gösteren, küçük düşürücü ve hakaret içerikli paylaşımlar olduğunu öne sürdü. Ayrıca tweetlerde Erdoğan ile ilgili çok sayıda hakaret, aşağılayıcı tarzda resim ve karikatür olduğu da belirtilerek, bu tweetlere erişimin engellenmesi istendi. TSK ile ilgili de paylaşımların bulunduğunu öne süren Jandarma Genel Komutanlığı, tweetlerin kişilik haklarına aykırı olduğunu savundu.

Kişilik haklarının kişinin bağımsız varlığının önemli bir parçası olduğu belirtilen şikayet dilekçesini karara bağlayan 5’inci Sulh Ceza Hâkimliği, tweetlere erişim engeli getirdi. Mahkeme kararında, “Kişinin yaşadığı toplumda, ilişki kurduğu çevrede şerefini ve saygınlığını sarsacak, onu küçük düşürecek, yanlış tanıtacak, zora sokacak, düşmanca bir ortama itecek her türlü davranış, kişilik haklarına saldırıdır. Yayın içeriğinde sarf edilen ifadelerin talep edenin kişilik haklarını ihlal ettiği sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Takibi Jandarma’ya düşmez
Mahkemenin aldığı kararın kişilik haklarının korunması ile ilgili bir karar olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Bu talebin ‘kişi’den veya vekilinden gelmesi gerekirken Jandarma Genel Komutanlığı, Cumhurbaşkanı’nın kişilik haklarının korunması için talepte bulunmuş” dedi. Recep Tayyip Erdoğan’ın ve avukatlarının bu tür başvuruları zaten fazlasıyla yaptığını dile getiren Prof. Dr. Akdeniz, “Bu takibin yapılması Jandarma Genel Komutanlığına düşmez. Olayda bir yetki sorunu da var çünkü kanunun ilgili maddesi gereği ancak kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişiler tarafından başvuru yapılabilir. Hâkimliğin bu talebi reddetmesi gerekirken kabul etmesi usul ve yasaya aykırıdır” diye konuştu.