Japon balıkçılar, Fukuşima Nükleer Santrali'nin kirli suyunun okyanusa salınmasına karşı çıkıyor

Dış Haberler Servisi

Japon balıkçılık endüstrisi temsilcileri, bugün Fukuşima Nükleer Santrali'nin tonlarca kirli suyunun okyanusa salınmasına izin verilmemesini hükümetten talep etti. Balıkçı temsilcileri, böyle bir şeyin tamir edilmesinin yıllar alacak bir kötü şöhrete sebep olacağını dile getiriyor.

Tokyo Elektrik, santralin 2011 yılında deprem ve tsunaminin ardından felce uğramasıyla bir milyon tondan fazla kirli suyu biriktirdi. Bu sular büyük tanklarda depolandı ve firma 2022 yılına kadar depo alanlarının tükeneceğini belirtiyor.

Reuters’in haberine göre, Japon Balıkçılık Kooperatifleri Federasyonu (JF Zengyoren) Başkanı Hiroshi Kishi, “Kirli suyun okyanusa salınmasına karşıyız, çünkü bu, Japon balıkçılık endüstrisinin geleceğine felaket etkisi yaratacaktır” diye konuştu.

Nisan ayından beri farklı kesimlerin görüşlerini alan Japonya Sanayi Bakanlığı, aralarında Japon alıkçılık kooperatifleri federasyonu JF Zengyoren’in de bulunduğu balıkçılık sektörü temsilcilerini bir toplantıya davet etti.

Fukuşima ilçesi Balık Perakendecileri ve İşlemecileri Başkanı Toshihito Ono, böyle bir uygulamanın çok kötü bir şöhrete sebep olarak balıkçılığa zarar vereceğinin açık olduğunu belirtti.

Farklı kesimlerin görüşlerinin dikkate alınıp sorumlu bir karar verileceğini belirten Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Kiyoshi Ejima ise bu konunun en öncelikli konu olduğunu belirterek mümkün olan en kısa süre içinde karar verileceğini söyledi ancak bir takvim sunmadı.