Japonya’da iki nükleer reaktör kapanıyor

Düzenleyici kurum, santralın işletmecisi Kansai Elektrik Enerjisi Şirketi’nin 1979’da faaliyete geçen 1 ve 2 no’lu reaktörlerini tasfiye etmek için yaptığı başvuruyu kabul etti.

Yaklaşık 1,1 milyar dolara mal olması öngörülen tasfiye sürecinin ardından 23 bin ton düşük seviyeli nükleer atık ortaya çıkması bekleniyor. Japon haber ajansı Kyodo’dakinin haberine göre, 1 ve 2 no’lu reaktörler, yıl sonu itibarıyla enerji üretimini sonlandırırken; santralın 1993 ve 1994’te faaliyete geçen 3 ve 4 no’lu reaktörleri faaliyetini sürdürecek. Şirket, 40 yıllık işletme ömrünü doldurmak üzere olan reaktörler için güvenlik tedbirlerinin getireceği ilave maliyetleri üstlenmek istemediği için 20 yıllık uzatma hakkını kullanmama kararı almıştı. Şirket, tasfiye planını Kasım 2018’de Nükleer Düzenleme İdaresi’ne sunmuştu.

Fukuşima nükleer felaketinin ardından hükümet, nükleer reaktörlerin işletim ömrünü 40 yılla sınırlama kararı almış, yeni düzenlemeyle işletme ömrü dolan reaktörlerin çalışmasının, ilave güvenlik şartlarının yerine getirilmesi şartıyla, 20 yıl daha uzatılabileceği öngörülmüştü.

AA