9 jeotermal kuyu için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı tepkilere yol açtı. Çeşme Kent Konseyi’nin çağrısıyla yurttaşlar, hukuk mücadelesi başlatma kararı aldı

Jeotermal izni yargıya taşınacak

İzmir Çeşme’nin Ovacık Mahallesi’nde, tarım alanları içinde 9 jeotermal kuyusu açılmak istenmesi ve yapılan başvuru için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesi, Çeşmelilerin ve çevrecilerin tepkisine yol açtı. Çeşme’nin en verimli ovasında jeotermal enerji santralı kurulmasının kabul edilemeyeceğini belirten çevreciler, Ovacık Mahallesi’nde düzenlenen kahve toplantısında bir araya geldi.

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal’ın çağrısıyla gerçekleştirilen toplantıya, çevre davalarıyla tanınan avukat Şehrazat Mercan, Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Seher Gacar, Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Ahmet Güler, Ovacık Mahallesi Muhtarı Mehmet Koç, Ovacık Mahallesi’ndeki sitelerin temsilcileri, Ovacıklılar ve Çeşmeli çevreciler katıldı.

Hukuk devreye girmelidir
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme Yarımadası’nda yaşam alanlarına sistemli müdahale olduğunu öne sürerek, “Bizler de yaşam alanlarımıza yapılan müdahalelere direnmeye çalışıyoruz. Hepimizi ilgilendiren yaşam alanlarımıza yapılan müdahalelere, tüm Çeşme olarak karşı çıkmayı isterdik. Bu konuyla ilgili üçüncü kez bir araya geliyoruz. Artık ‘Hukuk devreye girmelidir’ diyoruz. Bizi kimse yıldıramayacak. Yaşam alanlarımıza yapılan müdahalelere karşı tüm yasal haklarımızı kullanarak direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Bölge etkilenecek
Ovacık Mahallesi’nin muhtarı Mehmet Koç da jeotermal enerji santralinin Ovacık Ovası’na büyük darbe indireceğini savunarak, “Biz ne kadar karşı çıksak da ne yazık ki bizi dinlemiyorlar. Daha önce de rüzgar enerjisi santrali (RES) sorununu yaşamıştık. RES’lere karşı olmadığımızı ama hemen evlerimizin dibine yapılmasına karşı çıktığımızı belirtmiştik. Buna rağmen RES pervanelerini tepemize diktiler. Şimdi de ovamıza jeotermal kuyular açmak istiyorlar. Kimseye bir şey sormadan ‘ÇED gerekli değildir’ dediler. Şirket, en verimli ovamızda 9 tane jeotermal kuyu açacak. Jeotermal için açılacak derin kuyulardan çıkarılacak jeotermal su, yüzey sularına karışacak. Tarlalarımızı sulayamaz hale geleceğiz. Bu jeotermal kuyulardan sadece tarım alanları değil, bütün bölge etkilenecek. Onun için hep beraber mücadele etmeliyiz” diye konuştu.