ABD Başkanı Joe Biden, kısmi seferberlik ilan eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e tepki göstererek "Başka bir ülkenin topraklarını işgal etmenin hiçbir mazereti olmaz. Putin yine sorumsuzca açıklamalar yapıyor" ifadelerini kullandı. Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Biden, "Ukrayna'nın hakları, kalan egemen ülkelerin haklarıyla aynıdır. Rusya'nın saldırganlığına karşı duracağız" dedi.

Joe Biden: Putin yine sorumsuzca açıklamalar yapıyor

ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'nda konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'kısmi seferberlik' ilan etmesine yönelik değerlendirmelerde bulunan Biden, "Başka bir ülkenin topraklarını işgal etmenin hiçbir mazereti olmaz. Putin yine sorumsuzca açıklamalar yapıyor" ifadelerini kullandı.

Dünyadaki gıda sorunundan Rusya'yı sorumlu tuttuğunu açıklayan Biden, "Kimse Rusya'yı tehdit etmiyor. BM Güvenlik Konseyinin daimi üyesi Rusya, komşusunu işgal ederek egemen bir devleti haritadan silmek istedi. Birleşmiş Milletler'deki 183 ülke Rusya'nın savaşını kınıyor. 25 milyar dolardan fazla Ukrayna'ya yardımda bulunduk. ABD olarak savaşın sona ermesini istiyoruz. Bizim yaptırımlarımız açık bir şekilde Rusya'yı hedefliyor. Ancak, Rusya'nın gıda ihracatına yönelik değil. Tahıl korindorundaki liman sayısını arttırmamız gerekiyor. Dünyadaki gıda konusunda yaşanan sorunlar Rusya'nın sorumluluğudur. Gıda güvenliği konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Hepimiz net olmalıyız, kuvvetli olmalıyız. Ukrayna'nın hakları, kalan egemen ülkelerin haklarıyla aynıdır. Rusya'nın saldırganlığına karşı duracağız. Demokrasi ve otokrasiler arasında mücadele söz konusu. Burada demokrasiyi temel alan bir görüşü savunuyoruz. Demokrasi bizim en önemli amacımızdır" şeklinde konuştu.

'İRAN'DA KADIN HAKLARININ UYGULANMASINI İSTİYORUZ'

Biden, "Çin ile aramızda açık bir rekabet var. Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrar istiyoruz. İran sorumluluklarını yerine getirirse ABD olarak çözüme hazırız. Ama nükleer silaha ulaşmalarına izin vermeyeceğiz" yorumunu yaptı.

İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hiçbir hastalığı olmamasına rağmen hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümüne ilişkin açıklama yapan Biden, "İran'da kandın haklarının tam olarak uygulanmasını istiyoruz" dedi.

BEYAZ SARAY: AĞIR SONUÇLARI OLUR

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ise ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silah kullanma konusundaki "sorumsuz" tehditlerini "çok ciddiye aldığı" bildirildi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Rus liderin nükleer silahları kullanması halinde, ABD'nin atacağı belirli adımların "ağır sonuçlar doğuracağını" söyledi.

Kaynak: NTV