Yeni keşfedilen Junornis huoi (güzel kanat) fosili, sıçrayarak uçabilen en yaşlı kuş olarak kayda geçti. Keşif ayrıca komplike uçuş hakkında bilinenlere heyecan verici bir güncelleme sunuyor

Junornis'le tanışın: 126 milyon yaşında; 'zıplayarak uçabilen' ilk kuş türü

126 milyon yıl yaşında olan fosil, kuşların tahmin edilenden çok daha önce, özel bir formda uçma yetisi olduğunu ortaya koydu. Junornis huoi (güzel kanat) ismi verilen fosil, inanılmaz bir şekilde korunabilmiş bir iskelete, kanatlara ve iki uzun kuyruk tüyüne sahip.

Guardian'da yer alan habere göre fosil, Çin'in çok sayıda kuş, dinozor ve avcı memelileri üreten ünlü "Jehol" dönemi fosil yataklarından geliyor. Fevkalade korunan tüyler, pençeler ve kaslar gibi yumuşak dokular, çeşitli grupların evrimine dair bilinenlere büyük bir katkı sunuyor.

Uçuş modellerini gösterecek oranda korunmayı başarabilen kuş fosillerinin sayısı oldukça az. Junornis ise kuşların uçuş davranışlarına tahmin edilebilenden çok daha önce başladığını ortaya koyuyor.

Junornis, 25-30 cm kanat genişliğine sahip küçük bir kuş. Keşfedilen fosil ise öyle iyi korunmuş ki, araştırmacıların tüylerde oldukça kesin ölçümler yapmasına imkan tanıyor ve hayvanın yaşarken kanatlarının şekli ile kilosu; ne kadar hızlı uçuşa kalkıp iniş yapabildiği gibi tahminler yürütmesine olanak sağlıyor.

Araştırmaya katılan Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Mike Habib, "Bu kadar yaşlı bir kuştan böyle komplike uçuş düzeni kanıtı bulmayı beklemiyorduk, bu çok heyecan verici" diyor.

junornis-le-tanisin-126-milyon-yasinda-ziplayarak-ucabilen-ilk-kus-turu-372621-1.

Junornis Cretaceous Dönemi'nde yaşayan Enantiornithes kuş grubuna üye ve Antarktika dışında tüm kıtalarda izine rastlanıyor. Grubun, uçuş yetisine sahip olmayan diğer dinozor akrabaları ile birlikte Cretaceous döneminden sonra soyları tükendi.