Jüri üyeleri değişen sınavda şaibe şüphesi

Berkay SAĞOL

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün Yüksek Lisans ve Doktora Bilim Sınavları jüri üyelerinde yapılan değişikliklerin gölgesinde gerçekleştirildi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı’ndan 17 Haziran 2020 tarihinde Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne Bilim Sınav Jürisi formları gönderildi. 20 ve 21 Ağustos 2020 tarihlerinde yeniden bir yazı gönderilerek jüri üyeliklerinde ve kontenjanlarda güncelleme yapıldı.

Jüri değişikliklerinin gölgesinde yapılan sınavların ardından, sonuçlar kişiye özel açıklandı. Sınava giren öğrenciler sadece yerleştiğini, yedek olduğunu veya yerleşemediğini gördü. Öğrenciler, kaç puan aldıklarını, sınava kaç kişinin girdiğini, kaç kişinin kazandığını veya kaçıncı sıradan yedek olduğunu ise göremedi.

Sosyal Bilimler Enstitüsü İnsan Hakları Hukuku Yüksek Lisans programına başvuran ve şu anda serbest avukatlık yapan sınava giren bir kişi, “Önceden iki kez DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bilim sınavına katılmıştım, o sınavlarda hem başvuruda bulunanlardan kimlerin sınava girdiği, kaç puan aldıkları, kazanıp kazanmadıkları liste şeklinde ilan edilmişti. Bu dönemki sınavda yüzlerce öğrencinin sonucu sadece iki gün içinde açıklandı ve duyuruldu. Ancak bu kez liste şeklinde sonuç ilanı yapılmadı. Bu da sınavın aslında formalite olup birtakım kişilerin lisansüstü eğitime keyfi biçimde kabul edilip edilmediği yönünde şaibeler akla getiriyor” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim-Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Ulaş Yasa ise şunları söyledi: “Jürilerin neden, nasıl ve hangi gerekçelerle değiştirildiğini bilmiyoruz. Şeffaflık ve bilgilendirme ilkelerine gölge düşüren uygulamalar, DEÜ’nün onur ve itibarına zarar vermekte; akademisyenlere ve bilim yuvalarına olan güveni sarsmaktadır. Her ne sebeple olursa olsun, gençlerin emek ve umutlarıyla oynamaya kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu.