Kabil Hamid Karzai Havalimanı’nın Abbey Kapısı'nda ve yakınındaki bir otelde meydana gelen iki patlamanın ardından peşpeşe patlamalar yaşandı. Saldırılarda şu ana kadar 60 kişinin hayatını kaybettiği 140 kişinin yaralandığı öğrenildi. Reuters ajansı Kabil Havaalanı'nda meydana gelen bombalı saldırıları IŞİD'in üstlendiğini bildirdi.

Kabil'de art arda patlamalar: Saldırıyı IŞİD üstlendi

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da, tahliyelerin gerçekleştirildiği Kabil Havaalanı'nın dışında iki patlama meydana geldi. ABD'li bir yetkili, ilk haberlere göre bir intihar saldırısı düzenlendiğini söyledi. Taliban tarafından yapılan son açıklamada ise patlamada aralarında çocukların da bulunduğu 13 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda Taliban üyesinin de yaralandığı bildirildi. Reuters'in aktardığına göre, saldırıları IŞİD üstlendi.

BBC'ye konuşan bir sağlık yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Kabil Havalimanı'ndaki patlamalarda en az 60 kişi öldü, 140 kişi yaralandı.

Kabil'deki İlk Yardım Hastanesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, aralarında çocuk ve kadınların olduğu yaralıların gelmeye devam ettiği bildirildi.

Saatler sonra başkent Kabil'de şiddetli bir patlama daha meydana geldi. Kabil'deki AA muhabiri, havaalanı yakınlarındaki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananların götürüldüğü İlk Yardım Hastanesinde beklediği sırada, şiddetli bir patlamayla sarsıldıklarını bildirdi.

AA'da yer alan bilgiye göre Kabil'de 6'ıncı patlamanın meydana geldiği iddia edildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının 2 Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, terör saldırısında yaşamını yitiren ABD'li askerlerin sayısı 12'ye yükseldi. Yetkililer, hayatını kaybeden askerlerden 11'inin deniz piyadesi, 1'inin ise ordu sıhhiyecisi olduğunu kaydetti.

BAYRAKLAR 30 AĞUSTOS'A KADAR YARIYA İNDİRİLECEK

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Afganistan'da tahliye işlemleri devam ederken Kabil Havaalanı'nda meydana gelen bombalı sadırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Psaki, düzenlediği basın toplantısında 30 Ağustos'tan itibaren ABD'de bayrakların yarıya indirileceğini açıkladı.

REUTERS: ÖLEN AMERİKAN ASKERLERİNİN SAYISI 13'E YÜKSELDİ

Reuters, Kabil Havaalanı'ndaki bombalı saldırılarda ölen Amerikan askerlerinin sayısının 13'e yükseldiğini duyurdu.

Reuters haber ajansına konuşan ismi açıklanmayan Amerikalı bir yetkili, akşam saatlerinde Kabil Havaalanı'nda peş peşe düzenlenen bombalı saldırılar neticesinde hayatını kaybeden Amerikalı askeri personellerin sayısının 13'e yükseldiğini bildirdi.

Yetkili, ayrıca 31 Ağustos'ta sona erecek olan tahliyelerin tarihinde herhangi bir değişikliğe gidilmediği bilgisini paylaştı.

TALİBAN SÖZCÜSÜ: YABANCI GÜÇLERİ UYARMIŞTIK

Taliban Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim, Kabil Havaalanı'nda meydana gelen bombalı saldırılara ilişkin açıklamada bulundu.

Al Jazeera kanalına konuşan Naim, "Kabil Havaalanı'ndaki geniş çaplı toplanmanın neticeleri konusunda yabancı güçleri uyarmıştık" dedi. Sözcü, "Uyarılar gelir gelmez Kabil Havaalanı çevresinde güvenlik önlemi aldık" ifadelerini kullandı.

"Çok sayıda insanın bir arada toplanması yeterli güvenlik önlemlerinin alınmasını engelledi" diyen Naim, IŞİD'i ülkenin doğu bölgelerinde bitirdiklerini, örgütün çok sayıda Taliban mensubunu öldürdüğünü söyledi. Naim, ayrıca eski yönetimin yetkililerin ülkeden kaçmasının IŞİD mensuplarının kaçmasına da imkan tanıdığını savundu.

'SALDIRILARIN ARDINDA IŞİD'İN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Pentagon tarafından haberin doğrulanmasının ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Kenneth McKenzie, düzenlediği basın toplantısında, 12 ABD'li askeri personelin hayatını kaybettiği ve 15'inin yaralandığı bilgisini verdi.

McKenzie yaptığı açıklamada, "Bizim değerlendirmemiz, Kabil'deki iki intihar saldırısının ardında IŞİD'in olduğu yönünde" dedi. Afganistan'da halen yaklaşık bin Amerikan vatandaşının olduğunun tahmin edildiğini söyleyen .McKenzie, "IŞİD'in Afganistan'da oluşturduğu tehdit çok ciddi ve saldırılarının devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu. McKenzie, saldırılara rağmen Kabil Havaalanı'ndan tahliyeleri sürdürecekleirni söyledi.

McKenzie, "Taliban ile irtibat kurulması da dahil, IŞİD saldırısı beklentileriyle alakalı elimizden geleni yapıyoruz. Yeterli denetimleri yapabilmeleri için elimizdeki bilgileri Taliban ile paylaşıyoruz" dedi.

McKenzie, ikinci patlama hakkında fazla bir şey bilmediklerini, fakat İngiliz kuvvetlerinin bulunduğu bir alanın yakınında meydana geldiğine dair bilgi olduğunu açıkladı.

ABD'Lİ YETKİLİ İNTİHAR SALDIRISI DEDİ

Patlamaya ilişkin Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, ilk haberlere göre bir intihar saldırısı düzenlendiğini söyledi. Yetkili, saldırıda ölenler olduğunu ancak hangi ülkelerden kaç kişinin hayatını kaybettiğinin henüz bilinmediğini belirtti.

SALDIRI TEHDİDİ UYARISI YAPILMIŞTI

Kabil Havalimanı, Taliban'ın kontrolü devralmasının ardından ülkeden tahliye edilenlerin akınına uğramıştı. Ülkelerin tahliye operasyonları havaalanından kalkan uçaklarla gerçekleşiyordu. Öte yandan Batılı ülkelerin büyükelçilikleri bugün olası bir IŞİD saldırısına dair istihbarat alındığını açıklamış, vatandaşlarından havalimanından uzak durmalarını istemişti.

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin "terör saldırısı" tehdidi bulunduğunu açıklamasının ardından, Kanada, Belçika, Hollanda ve Danimarka tahliye uçuşlarına son vermişti.

MSB: İKİ PATLAMA OLDU

Patlamanın ardından Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; bölgede iki patlama olduğu, Türkiye askerlerinin olduğu birlikte herhangi bir zarar olmadığı bildirildi. Açıklamada, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" denildi.

BEYAZ SARAY ALARMDA

Patlamalarda ABD'lilerin de yaşamını yitirdiği haberleri gelirken, Başkan Biden günlük programını değiştirdi.

Beyaz Saray yetkilileri, patlama haberinin ardından Biden'ın özel durumlarda toplanılan Durum Odası'na (Situation Room) geçtiğini, yerel saatle 11.30'da (TSİ 18.30) İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile yapacağı görüşmenin ertelendiğini aktardı.

Görüşmenin ne zaman yapılacağına ilişkin ise detay paylaşılmadı.

Ayrıca, Beyaz Saray Covid-19 ile Mücadele Ekibi'nin sabah düzenlenmesi planlanan basın toplantısı ertelendi. Amerikan basını, Biden'ın eşi Jill Biden'ın 1 Eylül'de yapmayı planladığı bir seyahatin de ertelendiğini belirtti.

NATO'DAN KINAMA MESAJI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışında düzenlenen bombalı saldırıları kınadı.

Saldırıların ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kabil Havalimanı dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Düşüncelerim tüm etkilenenler ve sevdikleriyle birlikte. Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek” dedi.

BM: SALDIRI AFGANİSTAN'DAKİ İSTİKRARSIZLIĞI BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanına yönelik saldırıyı kınadı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Guterres'in havalimanına yönelik "terör saldırısını" derin endişeyle takip ettiğini söyledi.

Guterres'in Kabil'de sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınadığını belirten Dujarric, saldırının Afganistan'daki istikrarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SALDIRIYI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

Dişişleri Bakanlığı Afganistan'da peşpeşe yaşanan patlamalara ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bugün Afganistan'da yapılan saldırıda çok sayıda can kaybı ve yaralanma yaşandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

AB'Lİ LİDERLERDEN KINAMA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yönelik saldırıyı kınadı.

Borrell, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Kabil Havaalanı'nda güvenlik hasreti çeken insanlara yönelik korkakça saldırıları şiddetle kınıyoruz. AB, Afganlarla dayanışma içindedir. Uluslararası ortaklarla birlikte terörle mücadeleye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de saldırıyı kınadığını belirterek, "Uluslararası toplum, Afganistan'da ve ötesinde terörizmin yeniden canlanmasını önlemek için birlikte ve yakın biçimde çalışmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

AA-İHA