AKP Hükümeti’nde beklenen geniş çaplı kabine değişikliğinin Mayıs ayının ikinci haftasına kadar yapılması bekleniyor. ‘Yeri garanti’ bakanlar listesinin başında Albayrak ile Soylu geliyor. Kurtulmuş ve Türkeş ile yollar ayrılabilir

Kabinede ana kriter “Erdoğan’a bağlılık”

NURCAN GÖKDEMİR nurcangokdemir@birgun.net @nurcangokdemir

16 Nisan Referandumu’yla ‘kıl payı’ da olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek adamlığını kurumsallaştıran AKP’de gündem ‘kabine değişikliği’. Geniş kapsamlı olacağına kesin gözüyle bakılan kabine değişikliğinin en geç Mayıs ayının ikinci haftasına kadar yapılması bekleniyor.

Referandumun ardından merakla beklenen gelişmelerden ilki olan Erdoğan’ın partisine dönüşünün, Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin resmi sonuçları açıklamasının hemen ardından olacağı kesinlik kazanınca gözler kabine değişikliğine çevrildi.

Anayasa değişikliğinin yüzde 51 oyla kabul edilmesinin sarsıntılarını yaşayan AKP’de yeni kabinenin oluşumunda, ‘Saray’a bağlılık’, partinin oylarını artıracak icraatlar ortaya koyabilme, Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesine sağlanan katkı temel belirleyiciler olacak. Ahmet Davutoğlu’na yakın görülen isimler ve Gülen Cemaati Hareketi ile ortaklığa delil oluşturabilecek isimlerin vitrinden uzaklaştırılması da yeni kabinenin şekillenmesindeki ölçütler olarak görülüyor.

Yeri garanti bakanlar
Kabine revizyonu beklentisiyle, kulislerde gidecek ve kalacak isimler de dillendirilmeye başlandı. ‘Yeri garanti bakanlar’ listesinde ‘Erdoğan’ın iç kabinesi’ olarak görülen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ‘damat’ Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin ismi sıralanıyor.

Parti içinde tartışmalı bir isim olmasına karşın özellikle uluslararası ekonomi alanındaki rolü ve tanınırlığı açısından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de yerini korumasına kesin gözüyle bakılıyor.

Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen, AKP hükümetlerinin vazgeçilmez isimlerinden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da kabinede kalacağı beklentisi yüksek ancak görev alanı değişikliği olabileceği bildiriliyor.

AB ile referandum krizi işe yarayacak mı?
Erdoğan’ın ‘kızı kadar yakın’ gördüğü bilinen, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında İstanbul’un medya sorumlusu olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da koltuğunu koruyabileceği konuşuluyor. Yakınlıklarının yanı sıra Bakan Kaya’nın bakanlık görevini sürdürmesinde Hollanda ile yaşanan referandum krizinde üstlendiği rolün de etkili olduğu bildiriliyor. Referandum krizinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun koltuğuna korumasına katkısı olabileceği beklentisi de dillendiriliyor.

Kabinenin bir süre dışında kalmasına karşın yeniden görev alan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu için de “kesinlikle kabine dışı kalacak” denilmiyor.

Türkeş ve Kurtulmuş’a veda mı?
Bu isimler dışında kalanların tümü için kulislerde “Gidici” ya da en iyi ihtimalle “yeri değişecek” yorumları yapılıyor. “Gidişleri sürpriz olmaz” denilenlerinin başında AKP’ye sonradan katılan Numan Kurtulmuş ile Tuğrul Türkeş’in de isimleri sayılıyor. Bu ayrılıklara gerekçe olarak, “Ülkücülerin oylarının AKP’de konsolidasyonu için Tuğrul Türkeş’e ihtiyaç kalmadı” denilirken, Kurtulmuş’un özellikle dış politika konusundaki örtülü eleştirilerinin uzaklaştırmaya gerekçe olabileceği konuşuluyor.

Ayrıca, Türkiye’nin turizm alanında içine sürüklendiği krizi yönetmede yetersiz kaldığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın, eğitim alanında etkili bir performans sergileyemediği için Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, bunların yanı sıra Bilim Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin isimleri de koltuğuna veda edecekler arasında sıralanıyor.

‘Tek adamlığa’ katkı büyük şans
Kabineden ayrılacakların yanı sıra yeni bakanların isimleri de kulislerde konuşuluyor. Anayasa değişikliği sürecindeki performansları nedeniyle Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ve Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın yanı sıra yurtdışındaki ‘Evet’ oylarının artmasında rolü olduğu düşünülen Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Yeneroğlu ile Anayasa değişikliği metninin mimarlarından Abdülhamit Gül’ün kabinede görev alabileceği bildiriliyor.

***

‘Soylu son başbakan’ dedi, ortalık karıştı
AKP’deki erken kongre tartışmalarına değinen Yeniçağ gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan “Erdoğan, Yıldırım’a çok kızgınmış; Süleyman Soylu için ‘son başbakan’ olacak diyorlar” yorumunu yaptı.

Takan, şu bilgileri aktardı; “Baskın seçim planları yapılıyor. Berat Albayrak ekibinin, ‘Binali Yıldırım’ın ipini çektiği’ iddia ediliyor. Saray’da çok etkin bir başdanışmana sordum; referandum sonuçlarından dolayı Erdoğan’ın, Binali Yıldırım’a karşı çok kızgın olduğunu söyledi. ‘Çalışmalarından memnun değil’ dedi. Erdoğan’ın AKP’ye üye olmasının ardından Başbakanlık değişikliğinin sürpriz olmayacağını belirtti. Kulağıma gelen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili iddiaları da sordum; ‘şansı çok yüksek. Emir komuta zincirini aksatmayan çok iyi bir asker’ diye yanıt verdi. Bir zamanların sert Erdoğan muhalifi Süleyman Soylu, siyasi tarihimize ‘son başbakan’ unvanı ile geçerse kimse şaşırmasın...”

Takan’ın yazısının ardından İçişleri Bakanı Soylu, kişisel Twitter hesabından isim vermeden sert eleştirilerde bulundu. Soylu, “Önümüzde çok iş var. Sıtkı sadakatle çalışacağız. Ancak gazeteci kılığındaki lağım fareleri boş durmuyor. Fitne’ye karşı koruyucu Allah’tır” diye yazdı.