Kaçak Saray'ın iftar masası maliyetini eleştirdiği için hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaretten dava açılan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan beraat etti. Mahkeme heyeti bu eleştirinin "ifade özgürlüğü" olduğunu belirtti.

Kaç-Ak Saray'ın iftar masası maliyetini eleştirmek "İfade özgürlüğüdür"

BİRGÜN/ANKARA

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray mücadelesinde iftar masası maliyetine yönelik açıklamaları nedeniyle hakkında Cumhurbaşkanı’na Hakaret Davası’nın üçüncü duruşması Ankara 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada Candan hakkında beraat kararı verildi. Candan, kararı “AOÇ ve Kaçak Saray mücadelesinde bizim haklılığımızın altı bir kez daha çizilmiştir” diyerek değerlendirdi.

Davayı İngiltere, Fransa ve Kanada Büyükelçiliği temsilcileri, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve demokratik kitle örgütü de izledi.


“Demokratik hak”

Dava sonrasında düzenlediği basın toplantısıyla kararı değerlendiren Candan, “Davanın üçüncü duruşması görüldü. ‘Sert eleştiri sınırlarındadır. İfade özgürlüğü ve demokratik eleştiri hakkı içindedir’ denilerek beraat kararı verildi” dedi. “AOÇ’nin talan edildiğinin ve edenlerin yargı önünde hesap vereceklerinin altı çizilmiştir” diyen Candan, sözlerini şöyle sürdürdü: “AOÇ ile ilgili 100 davamız devam etmektedir. Kaçak Saray sürecinde hukuk kararların uygulanmaması üzerine AİHM’e başvurumuz kabul edildi. AİHM ‘de de dava görülmeye devam ediyor. Herkesin susturulmaya çalışıldığı bir dönemde hukuk kuralları ve hukuk devleti içerisinde mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Korkmuyoruz, susmuyoruz.”

kac-ak-saray-in-iftar-masasi-maliyetini-elestirmek-ifade-ozgurlugudur-213165-1.

CHP’li vekillerden destek

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “ Hala hukukun herkese lazım olduğunu bilen hakimlerin olması bizim için kıymetli. Her şeyin tüketildiği Anayasa’nın, insan haklarının yok edildiği, temel hak ve özgürlüklerimizin kısıtlandığı, bir süreçte böyle bir davada olumlu kararın alınmasını önemsiyoruz” diye konuştu. CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş ise, “AKP süreci hak hukuk dinlemeden ben yaptım oldu anlayışı ile Türkiye halkı olarak karşı karşıyayız. Halkımızı çıkmaz sokağa itti. Umarız, bu ülkenin muktedirleri, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere AKP yöneticileri ders alır” dedi.