Kaç kişinin ölümüne yol açtıklarını bilmiyorlar

İsmail ARI

Sadece İstanbul’da son 1 ayda 5 yurttaşın polis kurşunlarının hedefi olması tartışmalara neden olurken AKP’li Süleyman Soylu’nun yönettiği İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, kaç kişinin polis kurşunuyla öldüğünü bilmediği ortaya çıktı.


BirGün, 12 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden İçişleri Bakanlığı’na “Son iki yılda kaç kişi polis tarafından vurularak öldürülmüştür?” sorusunu yöneltti. Soruya Emniyet Genel Müdürlüğü yanıt verdi. Yanıtta, “4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında, ilgide kayıtlı bilgi edinme başvurunuz incelenmiştir. Başvuruda talep edilen ‘Son iki yılda polis tarafından vurularak öldürülen kişi sayısı’ ile ilgili arşiv kayıtlarımızda istenilen içerikte veri bulunmamaktadır” denildi. Uzmanlar polislerin son dönemde yerli yersiz silah kullanımına dikkat çekerek, polisin sadece çatışma gibi durumlarda silahını kullanabileceğini ifade etti. Geçen günlerde İstanbul Beyoğlu’da polisin şüphelilere açtığı ateş sonucu yoldan geçen 18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız yaşamını yitirmişti. Cerrahpaşa’da da sivil polis memuru Emrullah G., Mehmet A. isimli yurttaşı yaralamıştı. Olayın ardından savcılıktaki ifadelerinin ardından polis memuru A.D. "taksirle ölüme neden olma" suçundan tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Diğer polis memuru ise savcılık tarafından serbest bırakıldı. Hakimlikçe polis memuru A.D. tutuklandı.

Son bir ayda sadece İstanbul’da 5 kişi polis kurşunuyla vuruldu. Polisin kendisine ‘yumruk attığı’ gerekçesiyle vurduğu Hacı Gelener de geçen günlerde yaşamını yitirdi. 25 Kasım’da Taksim’de İrem Esendemir adlı kadın da polis kurşunuyla vurularak ağır yaralandı. Bu olaydan birkaç gün sonra ise bir kavgaya karışan Göktuğ Efe Yılmaz’a ‘’bir polisi vurduğu ve dur ihtarına uymadığı’’ iddiasıyla polis ateş açtı. 19 yaşındaki Yılmaz olay yerinde hayatını kaybetti. Ancak yasaya göre ise polislerin sadece kısıtlı durumlarda silah kullanma yetkisi bulunuyor.

***

‘13 Yılda 404 sivil öldürüldü’

Baran Tursun Vakfı’nın hazırladığı 'Kolluk Güçlerinin Orantısız Güç Kullanımı Sonucunda Yaşam Hakkı İhlalleri- Ölmek Zorunda Değillerdi' başlıklı rapora göre 2007 ile 2020 arasında toplam 404 sivil polis kurşunuyla yaşamını yitirdi. Raporda, 18 yaş altında 92 çocuk başta olmak üzere, 70 kadın ve 241 erkeğin 'dur ihtarı'na uymadığı gerekçesiyle polisler tarafından öldürüldüğü ifade edildi.