“Kaçak Saray’a gidişim orayı meşrulaştırmaz”

SEBAHAT KARAKOYUN

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın çağrısı üzerine Kaçak Saray’daki görüşmeye gitmeden önce olağanüstü toplandı. Kılıçdaroğlu, toplantıda Taksim mitingiyle ilgili memnuniyetini dile getirdi. Gezi’den sonra ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir eylemin yapıldığını belirten Kılıçdaroğlu, “Sendikalar, sivil toplum örgütleri, siyasi hareketler, sendikacılar, sanatçılar, yurttaşların katılımıyla Taksim’den tüm Türkiye’ye çok önemli bir mesaj verildi” dedi.

Alınan bilgiye göre CHP liderinin toplantıda yaptığı değerlendirme özetle şöyle:

HDP ötekileştirilmesin

Yapılacak toplantıya HDP’nin davet edilmemesi doğru değil. Bunu Başbakan’a da ilettim. Böyle bir tavır HDP’ye oy verenlerin ötekileştirilmesi anlamına gelir. Bu süreçte böyle bir ayrışmanın yaratacağı sakıncalarını gözardı etmemek lazım.

AKP devleti cemaate teslim etti

AKP devleti Gülen Cemaati’ne teslim etti. Bugün Türkiye’de yaşadığımız sorunların kaynağı bu. Basında Gülen Cemaati’ne karşı farklı cemaatler, tarikatlarla işbirliğinden, farklı bakanlıklarda farklı cemaatlerin ağırlığından söz ediliyor. Bu kabul edilemez.


Liyakata değil facebook profiline baktılar

Aslında kamudaki görevlendirmelerde liyakate bakılsaydı bugünkü noktaya gelinmezdi. Ziraat Bankası’na iş başvurusunda bulunan 22 yaşındaki genç facebook profilindeki Deniz Gezmiş fotoğrafından ötürü işe alınmazken, cemaatçilerin kolayca devletin tüm kurumlarına nüfuz ettiği ortaya çıktı. Arkandaki yaver bile cemaatçi çıkıyorsa o zaman durup düşüneceksin “yanlış yaptık” diye.

Devlete değil cemaat liderine bağlıydılar

Biz geçmişte Balyoz, Ergenekon ve Askeri Casusluk davaları sürecinde uyarılarda bulunmuştuk. Uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. 2012 yılında hazırladığımız raporda, yurtsever subaylar görevden alınırken, yerine devlete değil cemaat liderine bağlı isimlerin atanmasının sakıncalarını anlattık. Ama dinletemedik.

Gidişim Kaçak Saray’ı meşrulaştırmaz

Erdoğan’ın çağrısı üzerine görüşmek için Saray’a gitmemi kimse farklı değerlendirmesin. Ben devleti ilgilendiren önemli bir mesele olmadığı sürece oraya gitmeyeceğimi söylemiştim zaten. O nedenle gitmeye karar verdim. Bu konuda gidişim Kaçak Saray’ı meşrulaştırmaz.