AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, metan gazının önceden tespit edilemeyeceğini iddia etti. SHD’nin olaya ilişkin raporunda ise gaz kokusunun belirlenmesine rağmen işçilerin madene tekrar indirildiği ortaya çıktı. Aynı zamanda Erdoğan, AKP grup toplantısında ‘kader planı’ sözlerini yineledi. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, ‘‘Meseleyi kadere havale etmek en kibar tabiriyle terbiyesizliktir” ifadelerini kullandı.

Kader nakaratında ısrar
AKP’ye geçen Çelebi’ye rozetini takan Erdoğan, Çelebi ailesine daha fazla çocuk yapması için telkinde bulundu. (Fotoğraf: AA)

Politika Servisi

Bartın’da maden ocağında yaşanan katliamın etkileri sürerken Erdoğan bir kez daha konuşmasında faciayı ‘kader’e bağlayarak suçu metan gazına attı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Erdoğan’ın “kader planı” sözlerine, “Gerekli tedbirleri almazsanız, yaşanan felaketin adı cinayet olur. Sorumsuzluğu perdelemek için imanımızı sömürmek kimsenin hakkı da haddi de değildir. Bir kazanın tüm şartları oluşmuşsa ve tedbir almıyorsan o kaza meydana gelir. Meseleyi kadere havale etmek en kibar tabiriyle terbiyesizliktir” ifadeleriyle yanıt verdi. Sosyal Haklar Derneği’nin (SHD) yayımladığı raporda ise madendeki gaz kokusu nedeniyle bir önceki vardiyanın erken bitirilmesine rağmen olayın meydana geldiği vardiyada çalışan işçilerin madene indirildiği ortaya çıktı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan TTK’ya bağlı maden ocağında 14 Ekim Cuma günü yaşanan ve 41 madencinin canına mal olan katliam için sarf ettiği "Biz kader planına inanmış insanlarız" sözlerini savunan Erdoğan, "Bu ülkenin yüzde 99’u Müslüman değil mi? İnananlar için burası çok önemli, kadere inanan insanlarız. Kaza ve kadere inanan insanlarız. Suçlunun yakasına yapışacağız. Şehitlerimizin geride kalanlarına sahip çıkacağız. Rabbimizin yazgısına da teslim olacağız" ifadelerini kullandı.

SUÇU BİR KEZ DAHA METAN GAZINA ATTI

Daha önce yaptığı açıklamalarda olduğu gibi tekrar Amasra’daki maden ocağında gerekli önlemlerin alındığını iddia eden Erdoğan, “Son dönemde mevzuatta yaptığımız düzenlemeler doğrultusunda diğer ocaklarımız gibi Amasra’da da toplamda 50 kalemi bulan iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Renksiz, kokusuz, tatsız, zehirsiz bir gaz olan metan patlayıcı özelliği ile tüm dünyada maden işletmelerinin ve madencilerin korkulu rüyasıdır” dedi.

TAKİP YETERSİZ PERSONELLE YAPILDI

SHD’nin bölgede yaptığı görüşmeler ve gözlemlerin ardından yayımladığı raporda ise işçi yakınlarının, bir önceki vardiyanın gaz (metan gazı) kokusu nedeni ile erken çıkarıldığını ancak yine de bir sonraki vardiya için işçilerin madene indirildiğini söyledikleri kaydedildi. Madende gaz sensörlerinin sayısının az olduğu ve büyük çoğunluğunun çalışmadığını dile getirenler olmakla birlikte, sorunun gaz sensörlerinin çalışmaması değil, bu sensörleri takip eden kişi sayısının azlığı olduğu da ifade edildi. Raporda, madende toz patlaması riski ve metan gazından kaynaklı riskler olduğu bilinmesine rağmen; gaz ölçümlerinin ve metan drenajının sağlıklı şekilde yapılmadığı ve dinamit patlatma yöntemiyle üretime devam edildiği aktarıldı.

***

KADININ KARİYERİ ÇOCUKMUŞ!

CHP’den Memleket Partisi’ne geçen ve son olarak oradan da istifa eden Bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, AKP’ye katıldı. Çelebi’ye rozetini Erdoğan, taktı. Çelebi’nin konuşmanın ardından Erdoğan Çelebi’ye "Senin çocuk kaç tane?" diye sordu. Çelebi ise "Bir tane efendim" diye yanıt verdi. Çelebi daha sonra yanında bulunan eşini işaret etti ve "Doktora yapıyor, kariyer" dedi. Erdoğan ise "Olmaz ya çocuk da olmalı. Sayıları artırmak lazım" dedi. Erdoğan ise "Çocuk çok önemli. Bak PKK’nın 5 tane 10 tane, 15 tane var" diye konuştu. Erdoğan’ın bu sözünlerine HDP’den tepki geldi. Erdoğan’ın Kürt nüfusunun kastettiğini söyleyen HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Çok çocuk sahibi olmayı bir terör faaliyeti olarak görüyorlar. Bu Kürt düşmanı bir kafadır. Bu bir nefret dilidir" dedi.

***

CHP’DEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP, Amasra’da meydana gelen 41 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamına ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzasıyla TBMM’ye verilen önergede, patlamanın sebeplerinin ve sorumlularının tespit edilmesi için Meclis araştırması açılması istendi. Önergede, “Sayıştay’ın Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait ocaklara yönelik raporlarında iş kazası ve iş güvenliğine ilişkin uyarıların dikkate alınmadığı görülmektedir. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun yeniden yapılandırılması ve TTK’ye ait ocakların modernize edilmesi gerektiğine yönelik 9’uncu Kalkınma Planı’na eklenen eylem planının gereği yapılmamış, bu yöndeki hazırlıklar 2017 yılında plandan çıkarılmıştır” denildi.