Kadıköy’de Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan ve Berkant Gültekin’in katılımıyla gerçekleşen Sol Buluşma’da, ülkenin içinde bulunduğu karanlıktan çıkışın ancak düzen içi muhalefetin ufkunu aşan bir mücadeleyle gerçekleşebileceğine vurgu yapıldı.

Kadıköy’de Sol Buluşma: Düzen içi muhalefetin ufku aşılmalı

HABER MERKEZİ

İzmir’den Kars’a yurdun dört bir yanında gerçekleşen Sol Buluşma’lar devam ediyor.

Dün Kadıköy’de gerçekleşen Sol Buluşma’ya gazeteciler, Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan ve Berkant Gültekin konuşmacı olarak katıldı.

Adalet, demokrasi, laiklik ve bağımsızlık mücadelesinin önemine dikkat çekilen buluşmada ülkenin içinde bulunduğu karanlıktan çıkışın ancak düzen içi muhalefetin ufkunu aşan bir mücadeleyle gerçekleşebileceğine vurgu yapıldı.

“UMUDU ASLA YİTİRMEYELİM”

İlk sözü alan Gazeteci Yazar Barış Pehlivan, son dönem devlet içinde ortalığa saçılan kirli ilişkiler ağına vurgu yaptı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağında gazetecilerin yanı sıra Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in bulunduğunu hatırlatan Pehlivan, Melih Gökçek’in oğlu üzerinden kamuoyuna “Erdoğan yanımızda dava açamazsınız” mesajı verdiği şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Tüm kirli ilişkiler ağına rağmen ülkede hukuksuzluklara rağmen sokakları, salonları dolduran, iktidarın baskısına rağmen geri adım atmayan cesur insanların AKP rejiminin yarattığı karanlığa karşı mücadele ettiğini ifade eden Pehlivan, umudu asla yitirmemek gerektiğini belirtti.

kadikoy-de-sol-bulusma-duzen-ici-muhalefetin-ufku-asilmali-941286-1.

“SİYASAL İSLAM HER YERDE ÇÖKTÜ”

Gazeteci Yazar Merdan Yanardağ, bugünkü Cumhuriyet’in ilerici değerlerinin 1950’lerden itibaren İslamcı, sağ yapılar tarafından sistematik saldırılara maruz kaldığını hatırlattı.

Bunun son halkasının AKP olduğuna dikkat çeken Yanardağ, siyasal İslamcı düşüncenin bugün sadece Türkiye’de değil bütün dünyada çöktüğü değerlendirmesini yaptı. AKP’nin Cumhuriyet ile hesaplaşsa da yerine yenisini ikame edecek birikime sahip olmadığını, bunu başaramadığını vurgulayan Yanardağ, ülkede devrimci birikimin hem geçmişte hem de bugün anlatıldığından fazla olduğunu belirtti.

Önümüzdeki süreçte yeniyi inşa ederken Gezi Direnişi’nin bir yol gösterici olacağının altını çizen Yanardağ, laiklik, bağımsızlık, eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyüterek düzen içi muhalefetin sınırlarını aşan bir mücadele hattı oluşturmak gerektiğine değindi. Düzen içi muhalefetin bilhassa laiklik konusunda çekingen davrandığını hatırlatan Yanardağ, sistemin köklü bir değişimi olmadıkça, belli başlı restorasyon çabalarıyla mevcut düzenin farklı versiyonlarının yaşanacağı değerlendirmesini yaptı.

“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ RESTORASYONU UFKA HAPSEDİLMEMELİ”

Gazeteci Yazar Berkant Gültekin, AKP iktidarının Türkiye’deki sınıfsal çelişkileri derinleştirdiğini, kendi kemik tabanı içinde dahi AKP ile zenginleşen muhafazakarlara karşı bir ‘sınıf kini’ oluşturduğunu dile getirdi.

Yandaş vakıflar üzerinden patlayan skandalların ve Sedat Peker gibi aktörlerin piyasaya çıkmasının, düzenin çözüldüğünün ‘alametlerinden’ olduğunu ifade eden Gültekin, yeniye geçiş sürecinin bugünden başladığını söyledi.

Gültekin, bu süreçte sola büyük görevler düştüğünü ve AKP’nin kurumsallaştırdığı siyasal İslamcı rejimin, AKP’nin ilk yıllarına öykünen siyasi programlarla yenilemeyeceğini vurgulayarak sözlerini şöyle noktaladı:

“Objektif şartlar sol düşüncelerin toplum içinde yayılabileceği bir zemin yaratıyor. Bunlar tarihsel açıdan önemli dönemeçlerdir. Dünya genelinde de her anlamda insanlık medeniyetini uçurumun kenarına getiren neoliberal kapitalist sisteme karşı büyük tepki var. Çünkü insanlar yoksullaştı, dışlandı, konutsuzlaştırıldı ve gelecekleri çalındı. Ancak büyük dönüşümler kendiliğinden olmaz, tutarlı ve sağlam bir program, örgütü ve kararlı bir mücadele gerekir. Solcular, sosyalistler bugün sözlerini, fikirlerini daha özgüvenli ve cesaretli bir şekilde dile getirmeli; Türkiye restorasyoncu bir muhalefet ufkuna hapsedilmemeli.”