‘Kadın düşmanı hoca istemiyoruz’

Sarya TOPRAK

Kadın ve İstanbul Sözleşmesi’ne olan düşmanlık, üniversitelerde de devam ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Görevlisi Nurullah Arvas’ın, online derste profil fotoğrafında “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazan öğrenciyi dersten atmasına yönelik tepki büyük.

Çok sayıda kadın önceki gün sosyal medyada Arvas’ı teşhir ederken konuşmacı olduğu paneli de işgal etti. Panele ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ fotoğrafıyla giren kadınlar, “İstanbul sözleşmesi yaşatır, alışın buradayız, güvenli kampüsler istiyoruz, kadın düşmanı Nurullah Arvas’ı istemiyoruz” diyerek Arvas’ı protesto etti. Bunun üzerine ‘mesaj kutusu’ öğrencilere kapatıldı ve panel sonlandırıldı.

ATTIKTAN SONRA DA HEDEF GÖSTERMİŞ!

Arvas’ın dersten attığı öğrenci BirGün’e konuştu. Eğitim hakkının gasp edildiğini söyleyen öğrenci “Dersten atılınca sistemsel bir hata olduğunu düşündüm ve derse tekrar girdim” dedi. Öğrenci, Arvas’ın doğrudan kendisine hitap ederek “Bu şekilde dersime giremezsin, sen yaşatır dersin başkası yaşatmaz der” diyerek kendisini tekrar dersten attığını aktardı. Arvas, öğrenciyi dersten attıktan sonra İstanbul Sözleşmesi’nin siyasi olduğunu, dersinde böyle bir şeye asla izin vermeyeceğini söyleyerek öğrenciyi ve sözleşmeyi hedef göstermeye devam etti. Öğrenci, Arvas’ın kullandığı cümlelerin çok tanıdık olduğunun altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul Sözleşmesi uluslararası bir sözleşme. ‘Yaşamak istiyoruz’ diyen kadınların hakkını savunduğum için profil resmime o fotoğrafı koydum. Arvas, ‘Ya profil resmini kaldırırsın ya da bölümle konuşurum seni bu profil resmiyle kabul edecek hoca varsa dersi ondan alırsın’ diyerek açıkça eğitim hakkımı ihlal etti.”