Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne açılan fesih davasına karşı yurdun dört bir yanında kadınlar sokaklardaydı. Öldürülen kadınların yakınları, “Bu kapatma davasıyla yaramızı bir kez daha kanattılar” dedi.

Kadın mücadelesi durdurulamaz!

Haber Merkezi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Derneği hakkında ‘kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürüttüğü’ gerekçesiyle açılan kapatma davası, dün 20’den fazla ilde protesto edildi. Yurdun dört bir yanında sokağa çıkan kadınlar iktidara, “Bizi susturamazsınız. Kadınların mücadelesi durdurulamaz” diye seslendi.

İstanbul’da yüzlerce kadın, Kadıköy’deki İskele Meydanı’nda bir araya geldi. Eylemde, erkek şiddetiyle katledilen kadınların yakınları en önde yürüdü. Aileler, platformun hep yanlarında olduğunu, şimdi de kendilerinin platformu yalnız bırakmayacağını belirtti. Eski sevgilisi tarafından 5 yıl önce katledilen 17 yaşındaki lise öğrencisi Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken, “Derneğimizi kapatmak isteyerek yaramızı bir kez daha kanattılar” dedi.

NEDİR SUÇ OLAN?

Eylemde konuşan KDCP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Nedir suç olan? Kadın cinayeti verilerini yetkililer yayımlamıyorken bizim yayımlamamız mı? Erkek şiddetini topluma anlatıyor oluşumuz mu? Mücadele ediyor oluşumuz mu? Bunlar suçsa biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Derneğin ahlaka aykırı faaliyet yürüttüğü iddiasına değinen Ataselim, “Kimin ahlakı, kim belirledi? Onların ahlak dedikleri şey kadınların öldürülmesi mi? LGBTİ’lerin cinsel yönelimleri bahane edilerek ayrımcılığa uğraması mı?” diye sordu.

Ataselim, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şöyle seslendi: “Cumhurbaşkanı öldürülen kadınların yakınlarıyla buluşmuş. Bu ülkede kadınlar öldürülürken dikkate almadınız da şimdi mi aklınıza geldi? Sayın Cumhurbaşkanı, yıllardır neredeydiniz?”,

BU DAVA İÇLER ACISI

Eskişehir Ulus Meydanı’nda yapılan eyleme CHP’li milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ile Memleket Partisi Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Gaye Usluer de destek verdi. Platform adına konuşan Belemir Niğdelioğlu, kadın cinayetlerinin durdurulması için 12 yıldır mücadele ettiklerine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“İddiaları odur ki, derneğimize yönelik muhtelif şikâyet dilekçeleri kuvvetli suç şüphesi oluşturmuş. Söz konusu dilekçeler derneğimizin ‘kadın haklarını savunmak kisvesi altında aile mevhumunu yok sayarak aile yapısını parçaladığı’ gibi somut hiçbir olguya dayanmayan yazılı başvurulardan oluşuyor. Ayrıca dosyada dernek yöneticilerimize yönelik, davaya bile dönüşmemiş soruşturmalar dâhil bir dizi kolluk kayıtları listelenmiş. Bu hukuksuz ve hiçbir dayanağı olmayan iddialarla bizlere suç uydurmaya çalışmak, mevcut hukuk düzeni açısından bile içler acısı. Biz siyasi iktidarı, savcıları, mahkemeleri kadınlar lehine göreve çağırırken, onlar bu konunun muhataplarını böylesi içi boş davalarla hedef almayı tercih ediyorlar.”

Niğdelioğlu, “Bizim açımızdan bu dava da kadınların yaşam mücadelesinden, eşitlik ve özgürlük mücadelesinden ayrı değil. Kadınlar susturulamaz. Kadınların mücadelesi durdurulamaz” dedi.

BU ÇIRPINIŞLAR BOŞUNA

Adana’da ise KCDP ile Kadın Meclisleri’ne üye kadınlar, Atatürk Parkı’nda bir açıklama yaptı. Platform adına konuşan Nazan Demiryürek, bu davayı yalnızca kendi mücadelelerine yönelik bir saldırı olarak görmediklerini vurguladı. Saldırının tüm demokratik kamuoyuna yönelik olduğunu belirten Demiryürek, “Kadınları ve LGBTİ+ları şiddet karşısında yalnız bırakmak pahasına İstanbul Sözleşmesi’nden imza çeken siyasi iktidarın mücadele edenleri yıldırma çabası, ülkedeki nice hukuksuzluktan bağımsız değil. Sanmasınlar ki bu hukuksuzluklara alışırız. Kadın cinayetlerini durdurmak bir yana, her gün cinayetlerin artışını bilfiil izleyenlerin devri sona eriyor. Bu çırpınışları boşuna olduğu gibi, bu davaları da boşuna” şeklinde konuştu.

ANKARA’DA POLİS ENGELİ

Ankara Kuğulu Park’ta bir araya gelerek kapatma davasını protesto etmek isteyen KCDP üyesi kadınlar ise polis engeliyle karşılaştı. Polisin izin vermemesi üzerine eylem Tunus Caddesi’nde gerçekleştirildi. “Yaşasın kadın dayanışması”, “Erkek vuruyor, devlet susuyor” sloganları atan kadınlar, şu açıklamayı yaptı: “Bizim önümüze kolluk kuvvetlerini yıkmak yerine İstanbul Sözleşmesi’ni uygulasınlar. Bu baskılar, kapatma davaları mücadelemize engel olamayacak. Şiddet uygulanan kadınlar sizden çok bize başvuruyor. Biz size inat kadın cinayetlerini durduracağız. Asla vazgeçmeyeceğiz.”

Eyleme Çankaya Üniversitesi’nde araştırma görevlisiyken öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar da katıldı. Damar, “Herkesin huzurunda bu insanlara mağdur ailesi olarak teşekkür ediyorum. Bu kapatma davası en kısa zamanda düşürülmeli” ifadelerini kullandı.