Kadın örgütleri, avukatlar ve birçok siyasi isim; Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını hukuka uygun bulması, 3'e karşı 2 oyla iptal davası reddetmesi kararına tepki gösterdi. Kararın hukuksuzluğuna vurgu yapıldı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise avukatlarının karara itiraz etmek için temyiz hazırlığı yaptığını duyurdu.

Kadın örgütleri ve siyasilerden Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararına tepki

Danıştay 10. Daire, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını hukuka uygun bularak 3'e karşı 2 oyla iptal davasını reddetti.

Karara birçok kadın örgütü, avukat, CHP ve HDP'li vekillerden tepki gösterildi. Kadınlar hukuka aykırı buldukları bu kararı tanımayacaklarını söyleyerek sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

'BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, sözleşmenin uygulanması için hukuki ve siyasi mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ederek "Danıştay tarafından verilen kararın hukuki olmadığını hepimiz gayet iyi biliyoruz. #İstanbulSözleşmesi için hukuki ve siyasi olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu dava biz bitti demeden bitmez." dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda avukatlarının temyiz hazırlığı yaptığını açıkladı. Özel, "#İstanbulSözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptaline ilişkin partimiz adına Danıştay'da açtığım iptal davası 2'ye karşı 3 oyla az önce reddedildi. Avukatımız temyiz hazırlığını yapıyor, hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. #İstanbulSözleşmesiYaşatır" ifadelerini kullandı.

CHP Çanakkale Milletvekili ve avukat Muharrem Erkek, "Danıştay, bir kişinin TBMM'yi hukuku ve Anayasa'yı yok saymasına dur diyemedi" dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİZ'

Karara birçok kadın örgütünden de tepki geldi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Danıştay'ın kararına tepki olarak birçok ilde eylem çağrısı yaptı.

'KARAR FESHEDİLEMEZ'

Avukat Yelda Koçak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kararın UYAP ekranına düşmediğini açıkladı. Koçak, "1 yılı aşkın süredir dosyayı takip ediyorum, bugün de uyap ekranına bakıyorum avukat olarak kararı göremiyorum ama AA haber yapıyor. Yandaş medya ile karar tebliğ edenlerin geleneği sürüyor." ifadelerini kullandı.

Avukat Ece Güner Toprak ise sözleşmenin feshedilemeyeceğini vurguladı. Toprak, "Umarım Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bu korkunç yanlışı düzeltir" dedi.