Kadın örgütlerinden mühür isyanı: Kadınların mücadelesi mühürlenemez

ZEYNEP KURAY | @zeynokuray
zeynokuray@gmail.com

İstanbul'daki kadın örgütleri, OHAL kararnameleriyle kadın derneklerinin kapatılmasını Kadıköy Khalkedon Meydanı'nda protesto etti. Kadın mücadelesine mühür vurulamayacağını vurgulayan kadınlar, dernekler açılana ve Kanun Hükmünde Kararnameler ( KHK) iptal edilene kadar sokaklarda olacaklarını belirtiler.

kadin-orgutlerinden-muhur-isyani-kadinlarin-mucadelesi-muhurlenemez-210319-1.

Kadın örgütleri, OHAL bahanesiyle art arda çıkartılan KHK‘lerle kadın derneklerinin kapatılmasını Kadıköy Khalkedon Meydanı’na yaptıkları eylemle protesto ettiler. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “ Kadın mücadelesi mühürlenemez, kadın kurumlarına sahip çıkıyoruz” yazılı pankart ile “Kadınların mücadelesi mühürlenemez” , “ Kadınlar her halde direnişte”, “Jin jiyan azadî”, “OHAL sizin eril hallerinizdir” dövizlerini taşıyan kadınlar, vurulan mühürlere, “ Jin jiyan azadî”, “ Direne direne kazanacağız”, “ Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınların mücadelesi mühürlenemez”, “ Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını attı. Kapatılan kadın derneklerin isimlerinin teker teker sayıldığı eylemde, “ Burada” diyerek haykıran kadın örgütleri adına açıklama Naciye Ertaş tarafından okudu.

kadin-orgutlerinden-muhur-isyani-kadinlarin-mucadelesi-muhurlenemez-210320-1.

‘DEVLET ERKEK ŞİDDETİNİ DEĞİL, KADINLARIN GÜÇLENMESİNİ ÖNLÜYOR !’

Kadınların her gün şiddete uğradığı, öldürüldüğü bir ülkede eril zihniyetin son hedefinin kadın kurumları olduğunu hatırlatan Ertaş, OHAL kapsamında İşçileri Bakanlığı Genelgesiyle mühürlenmeye başlanan dernekler arasında çocuk ile insan hakları, hukuk ve demokrasi için mücadele eden kurumların yanı sıra birçok kadın kurumun da yer aldığını hatırlattı. Medyada çıkan haberler üzerinden tutulan listelere göre Ekim ayında erkekler tarafından 25 kadın ve kız çocuğunun öldürüldüğünü, 2016 ‘nın ilk on ayında ise bu sayının 220’ye ulaştığına dikkat çeken Ertaş, “ Bir yıldan az bir sürede 220 kadın öldürülüyor; ama kadınların şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri, destek alabilecekleri, kadın kurumlar kapatılıyor! Devlet kadınlara karşı şiddet ve ayrımcılığı önlemek yerine, bu şiddetle mücadele eden kadınların güçlenmesini önlemeyi seçiyor” diye konuştu.

KADIN MÜCADELESİ MÜHÜRLENEMEZ !

Mühür vurulan kadın kurumlarının arasında Adıyaman Kadın Yaşam Derneği, ANKA Kadın Araştırma Derneği, Bursa Panayır Kadın Dayanışma Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, Kongreya Jinen Azad, Muş Kadın Çatısı Derneği , Van Kadın Derneği, Ceren Kadın Derneği’nin bulunduğunu aktaran Ertaş, bu kurumların işlevlerini şöyle anlattı: “Van Kadın Derneği (VAKAD) 2004 yılında Van ‘da kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadele amacıyla kuruldu. Kadınların güçlendirilmesi, toplumsal yaşama etkin katılımı, kadın sorunların görünür hale gelmesini ve zor durumdaki kadınlarla dayanışma amacıyla yürütülen çalışmalar arasında Kadın Dayanışma Merkezi de var. 2008 yılında kurulan Ceren Kadın Derneği, Diyarbakır’da Kadın Sığınakları ve Dayanışma/ Dayanışma Merkezleri Kurultay ile 17 kadını ev sahibi yapan kurumlardan.Kürt kadınların 40 yıldır mirası olan Kongreya Jinen Azad ise kadın iradesini yaşamın her alanına var edebilmek adına eşbaşkanlık, kota ve kadın kooperatiflerini hayata geçiriyor ; kadın hareketi ve Jineloji tartışmalarını yürütüyor. 2003 yılında kurulan Gökkuşağı Kadın Derneği, bu tarihten beri şiddete karşı mücadele ediyor ve kadınlardan başvuru alıyor. Bu derneklerden biri olan Selis Kadın Derneği ise, tam 14 yıldır şiddetle mücadeleyi ve kadın dayanışmasını örgütlüyor.”

kadin-orgutlerinden-muhur-isyani-kadinlarin-mucadelesi-muhurlenemez-210321-1.

‘MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYE NİYETİMİZ YOK !’

Kadın mücadelesinin elbette ki bina veya masadan ibaret olmadığını da vurgulayan Ertaş, bunca yılın kazanımlarının, deneyimlerinin, hayallerinin bir mühür ile silinmesinin mümkün olmadığını kaydetti. “3 çocuk, 5 çocuk diyerek biz kadınların hayatına müdahale eden, yaşam alanı tanımayan, kararlarımıza saygı duymayan, bedenlerimizi savaş meydanı olarak görenlere karşı mücadelemizden vazgeçmeye niyetimiz yok” diyen Ertaş, kapatılan kadın dernekleri açılana ve KHK’ler iptal edilene kadar sokakta olacaklarını altını çizdi.

kadin-orgutlerinden-muhur-isyani-kadinlarin-mucadelesi-muhurlenemez-210322-1.

Eyleme katılan kadın örgütleri şöyle: Barış için Kadın Girişimi, Kongreya Jinen Azad, HDP-HDK Kadın Meclisleri, KESK İstanbul Kadın Meclisi, Halkevci Kadınlar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Sosyalist Kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, 78’liler Federasyonu Kadınlar, Kadına Şiddette Karşı Müslüman Kadınlar, Demokratik Kadın Hareketi, EHP’li Kadınların, İlerici Kadınlar Meclisi, SYKP’li Kadınlar, Anarşist Kadınlar, TMMOB İstanbul İKK, Yoğurtçu Kadın Forumu, Kadın Emeği Kolektifi.

kadin-orgutlerinden-muhur-isyani-kadinlarin-mucadelesi-muhurlenemez-210323-1.kadin-orgutlerinden-muhur-isyani-kadinlarin-mucadelesi-muhurlenemez-210324-1.kadin-orgutlerinden-muhur-isyani-kadinlarin-mucadelesi-muhurlenemez-210325-1.