Sağlığımızla ilgili ilgili en az biz konuşuyoruz. Sağlığımız üreme sağlığından ibaret görülüyor, Bu sayfada kendimizle ilgili konuşacak, hep birlikte tartışacağız. Bu haftaki konumuz ise yeme bozuklukları. İnce belli, uzun bacaklı, dolgun dudaklı, iri memeli. Sizce de ideal kadın bu ölçütlerde olan kadınlar mıdır? Toplumsal cinsiyetin güzellikler olarak önümüze sürdüğü bu normlara uymayan, kişilerde oluşan psikolojik […]

Kadın sağlığı

Sağlığımızla ilgili ilgili en az biz konuşuyoruz. Sağlığımız üreme sağlığından ibaret görülüyor, Bu sayfada kendimizle ilgili konuşacak, hep birlikte tartışacağız. Bu haftaki konumuz ise yeme bozuklukları.

İnce belli, uzun bacaklı, dolgun dudaklı, iri memeli. Sizce de ideal kadın bu ölçütlerde olan kadınlar mıdır? Toplumsal cinsiyetin güzellikler olarak önümüze sürdüğü bu normlara uymayan, kişilerde oluşan psikolojik çöküntü beraberinde anoreksiya, bulimia nevroza gibi yeme sorunlarını getiriyor.

Anoreksia nevroza, açlık hastalığı olarak adlandırılır. Bu kişiler aç olsalar dahi yemeği reddederler. Genelde ergenlik döneminde başlar. Sürekli tartılırlar. Kabızlık ve mensturasyon bozuklukları görülür. Tüylenme ve saç dökülmesi yaşarlar.

Hastalıklarının farkında olmadıklarından tedaviye yönlendirilmeleri önemlidir. Bulimia nevroza da ise kişi yemek yemeye karşı kontrolünü yitirir. Kişi, aşırı yeme atağı sonrasında yaşadığı rahatlamayı takiben suçluluk duyarak kilo alımını önlemek için kusar ya da laksatif kullanır. Üç ay süresince haftada 2 kez görülen aşırı yeme atağıyla teşhis konur. Bulimia nevrozada ise kişi hastalığını kabul eder ancak tekrar kilo almaktan korkarak tedaviden çekinir.

Anoreksiya nevroza ve bulimia nevroza hastalığı tedavisinde tıbbi, psikolojik ve beslenme konsültasyonlarının kombine olması en iyi yöntemdir. Feminist teoride, kadının birey olarak kendi iç dünyasını tanıyarak, kavrayarak bedeni üzerinde söz sahibi olduğu vurgulanmaktadır. Kendimizi “sağlık çerçevesinde” güzel bulduğumuz her ölçüt en ideal ölçüttür.

Kadın sağlığı ile ilgili soru ve görüşlerinizi: kadinhikayeleri@birgun.net adresine bekliyoruz.