Görme engelli ve kanser hastası olan hasta tutuklu Hediye Aksoy’un durumuyla ilgili hastane yönetimiyle görüşmek isteyen kadın tutuklular cezaevi yönetimi ve gardiyanların şiddettine maruz kaldı

Görme engelli ve kanser hastası olan hasta tutuklu  Hediye Aksoy’un durumuyla ilgili hastane yönetimiyle görüşmek isteyen kadın tutuklular cezaevi yönetimi ve gardiyanların şiddettine maruz kaldı

Hak ihlalleri, işkenceler, keyfi yasaklamalar ile gündemden düşmeyen cezaevlerinden bir saldırı haberi daha geldi. 16 Ağustos 2011 tarihinde Bakırköy Kapalı Cezaevi’nde görme engelli ve kanser hastası tutuklu Hediye Aksoy için adalet isteyen siyasi kadın tutukluların şiddet gördüğü öğrenildi.  Konu hakkında bilgi veren Avukat Sevinç Sarıkaya, saldırı haberini müvekkiliyle görüşmeye gitmeden önce öğrendiğini şiddete maruz kalan kadın tutsakların birçoğunun vücudunda darp izleri olduğunu belirtti.

'GÖRÜŞECEĞİZ' DİYEREK ÇAĞIRILDILAR

Saldırı haberini alır almaz cezaevine gittiğini belirten Avukat Sevinç Sarıkaya şunları anlattı: "Yapılan tüm basın açıklamalarına ve duyurulara rağmen cezaevi idaresinin görme engelli ve kanser hastası Hediye Aksoy’un durumu için kayıtsız kalınmasına isyan eden kadın tutuklular cezaevi müdürüyle görüşme talebinde bulunmuş. Talebin reddedilmesi üzere tutsak kadınlar kapılara vurmaya başlamış. O sırada cezaevi müdürü görüşme talebini kabul ettiğini ancak kendisiyle ancak 3 kişinin görüşebileceğini bildirerek 22 siyasi tutuklu kadının bulunduğu B.5 koğuşunu açtırmış. Kadınlar aralarında kimin müdürle görüşeceğini belirlemeye çalışırken, birden koğuşa giren bütün cezaevi görevlileri tarafından feci şekille darp edilmişler."

TEKME, YUMRUK VE COP DARBELERİ

Kadın tutuklulardan bazılarının karın bölgelerine tekme, yüzlerine ve vücutlarına da yumruk ve cop darbesi aldıklarını açıklayan Av. Sarıkaya, "Kadınların birçoğu çeşitli yerlerinden yaralanmış. Bugün konu hakkında Bakırköy Cezaevi savcısına suç duyurusunda bulunmuşlar” diye konuştu.

Yaşananlara ilişkin Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak kadın tutuklulara yönelik saldırıyı kınadı.

Türkiye’de hasta tutuklular insan haklarından mahrum
İnsan Hakları Derneği’nin raporuna göre şuan cezaevlerinde 112’si ağır olmak üzere 266 hasta tutuklu bulunuyor. Hediye Aksoy da cezaevlerinde bulunan hasta tutuklulardan biri olarak özgürlük bekliyor. Aksoy’un durumu oldukça ağır, hem görme engelli hem de kanser hastası olan Aksoy serbest bırakılmıyor.


Hediye Aksoy için her Cuma Taksim tramvay durağına
Hasta tutuklu Aksoy için her Cuma günü saat 19.00’da Taksim Tramvay durağında buluşuluyor. Bugüne kadar 7 kez gerçekleştirilen buluşmanın 8.si 19 Ağustos Cuma günü saat 19.00’da yine tramvay durağında gerçekleştirilecek.