Kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve cinayete ilişkin yargının ‘cezasızlık’ politikasının ardı arkası kesilmiyor. Siverek’te M.K.’yi 14 yaşından beri istismar ettiği suçlamasıyla yargılanan amca Yakup K., delillere rağmen beraat etti. İstanbul’da da Zuhal Yıldız’ı katleden polis tahliye edildi.

Kadın ve çocuk faillerine yargı kalkanı
Kadınlar, istismara karşı hastane önünde eylem yaptı. (Fotoğraf: MA)

İlayda KAYA

Urfa Siverek’te 20 yaşındaki M.K. isimli kadın, amcası Yakup K. tarafından 14 yaşından beri cinsel istismara uğradığını söyledi. Tutuklu yargılanan amca Yakup K., görülen 3’üncü duruşmada ‘nitelikli cinsel istismar, hürriyetten yoksun kalma, reşit olmayanla cinsel ilişki’  suçlarından beraat ettirildi. Beraat kararının ardından temyiz yoluna başvurduklarını söyleyen M.K. “Sadece cezasını çeksin istiyorum. Özgürlüğümü istiyorum” dedi.

M.K., BirGün’e konuşarak, istismarın liseye geçtiği yaz başladığını söyledi. M.K., 6 sene boyunca istismara maruz kaldığını anlatarak, “18 yaşımda cinsel istismar, cinsel şiddete döndü. Tehditle, ilaçla, zorla zarar verdi bana. Yaptığından utanmadı, koluna bana cinsel şiddet uyguladığı tarihin dövmesini bile yaptırdı" dedi. Üniversite sınavına girdiğini ve başka şehre gittiği anlatan M.K., burada teyzesiyle ve eniştesiyle yaşamaya başladığını söyledi. Teyzesi ve eniştesinin durumu fark ettikten sonra kendisine yardım etmediğini kaydeden M.K., “Yakup K.’den para alarak hakkımda bilgi verdiler. Tehditler artınca Siverek’e döndüm. Yakup K.’nin beni kaçırmak için geleceğini öğrendim. Annem her şeyi duydu ve müdahale etti. Birkaç gün sonra şikâyetçi oldum. Duruşmalar başladı ve Yakup K. 6 ay cezaevinde kaldı” dedi.

RIZASI YOK

Yakup K.’nin ‘cinsel istismar’, ‘hürriyetten yoksun bırakma’ ve ‘reşit olmayanla cinsel ilişki’ zincirleme suçlardan yargılandığını söyleyen M.K., “Ceza almasını bekliyordum, 3’üncü duruşmada beraat etti. Tahliyesini, tutuksuz yargılanmasını da değil, beraatini istediler. Kanıtlarım, şahitlerim var. Hâkim hiç mi görmedi beni? Kadın, çocuk beyanı yine esas alınmadı. Şimdi dosya Antep’e gitti. Temyiz yolunda. Üst mahkemelere başvuruyorum. Şu an koruma kararım var. Bitince gelecek ama biliyorum. Ben sadece cezasını alsın istiyorum” dedi.

***

ŞİDDETTEN YARGILANAN DOKTOR GÖREVİNE DÖNDÜ

Dersim Kadın Platformu, taciz iddialarıyla yargılanan ve cezasızlığın ardından görevine iade edilen İ.H. adlı doktora ilişkin açıklama yaptı. Pertek ilçesi 70'inci Yıl Cumhuriyet İlçe Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen kadınlar, "Tacizci doktor istemiyoruz" sloganlarıyla yürüyüş düzenledi. MA’da yer alan habere göre; yürüyüş sonrası hastane önünde buluşan kadınlar adına konuşan SES Dersim Şube Eşbaşkanı Serap Kahraman, tacize uğrayan iki kadın hastanın savcılığa başvuru yapması neticesinde şahsın nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandığını ancak daha sonra serbest bırakıldığını hatırlattı. Kahraman, İ.H.'nin 5 Haziran'da göreve başlatıldığı bilgisini paylaşarak "Hakkında 52 şikâyet var. Mesleğini kullanarak kadın hastaları taciz eden bu kişi ihraç edilmeli ve yargılanmalıdır. Bu kişi burada olduğu sürece kadınlar ve çocuklar tehdit altındadır” dedi.

***

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMÜ

Isparta'da kendisinden haber alınamayan Semiha Karaman adlı kadın, bir site inşaatının bahçesinde ölü bulundu. Olay önceki gün Şarkikaraağaç ilçesinde yaşandı. Semiha Karaman, kayınvalidesi E.K'ye "Sen yemekleri ısıt, ben geliyorum" diyerek evden ayrıldı. E.K, eve dönmeyen ve kendisinden haber alamadığı gelinini aramaya çıktı. Karaman'ı yakındaki bir inşaatın bahçesinde hareketsiz vaziyette buldu. Kayınvalidenin durumu Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesi üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibi, kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Yapılan incelemenin ardından Karaman'ın cesedi, otopsi için morga götürüldü.

***

KATLEDİLEN KADIN KADES’E GÜVENMİŞTİ

İzmir'de şiddet gördüğü eşi Kutbettin Koluman tarafından 4 yaşındaki kızının gözü önünde katledilen Recibe Koluman'ın kız kardeşi Yasemin Aksoy, destek çağrısında bulundu. Yasemin Aksoy, "4 çocuk geride kaldı. Bir hayatı bitirdi. En ağır cezayı alması istiyorum." dedi. Ablasına Kutbettin Koluman'ın kendilerine zarar verebileceğinden korktuğunu söyleyen Aksoy, ablasının KADES uygulamasına güvendiğini belirterek "‘Korkma yapamaz’ dedi. Ama takip etmiş ve ablamı katletti" dedi. 

***

ZUHAL’İ SİLAHLA VURAN POLİS TAHLİYE EDİLDİ

İstanbul Beyoğlu’nda gasp şüphelilerine açılan ateş sırasında 18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız’ın ölümüne neden olduğu gerekçesiyle yargılanan polis memuru dün hâkim karşısına çıktı. İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, Yıldız’ın annesi Dilek Yıldız, sanığın ağır ceza mahkemesinde yargılanması gerektiğini ifade etti. Yıldız ailesinin avukatı Adnan Harman da sanık polis memurunun kıdemli ve deneyimli olduğunu vurgulayarak, " Ateş etmesi durumunda yaralama, ölüm olabileceğini görmüştür, olası kast vardır” dedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık polis memurunun sabit ikametgâh sahibi olmasını ve tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verdi. Mahkeme, dinlenen tanıklar hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmederek, duruşmayı erteledi.

***

İSTİSMAR DAVASI ERTELENDİ

Şırnak’ın Şenoba beldesinde bir çocuğa cinsel saldırıda bulunan korucu Ramazan Babat’ın yargılandığı davanın duruşması Şırnak 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Ramazan SEGBİS aracılığıyla bağlandı. İfade veren şahit E.B., çelişkili beyanlar vererek istismarın olmadığını iddia etti. Ramazan Babat da tahliye talebinde bulundu. Konuşmalardan sonra mütalaa veren savcı, Ramazan Babat, Şehmus Babat, Çetin Babat, Sadi Babat, Emin Güvercin ve Yılmaz Güvercin’in suç işlemek ve delillerin karartılmasından cezalandırılmasını, yine Ramazan Babat’ın çocuğa karşı cinsel istismar suçu işlemekten tutukluluğunun devamını istedi. Mahkeme davayı 10 Temmuz’a erteledi.