Kadına Şiddetin Nedenlerini Araştırma Komisyonu’nda şiddetin ‘milli bir duruşla’ sonlanacağı iddia edildi

Kadına şiddet milli duruşla aşılırmış!

Fotoğraf: Emre Orman/csgorselarsiv.org

BirGün/Ankara

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından kadına yönelik şiddetin nedenlerinin araştırılması için kurulan araştırma komisyonunda yine sorunun çözümüne katkıda bulunmayacak öneriler dile getirildi.

CHP ve İYİ Parti’nin “Şiddetin nedenlerini araştırmıyor” ve “Kadın karşıtı öneriler kayda alınıyor” gerekçeleriyle terk ettiği TBMM Kadına Şiddetin Nedenlerini Araştırma Komisyonu’nda, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek için çalışma yaptık” diyen Bilge Kadın Araştırma Merkezi Başkanı Alev Sezen dinlendi. Muhalefetten sadece HDP’li isimlerin yer aldığı toplantıda, kadına şiddet konusunda hukuki yollara başvurma usulünü eleştiren Sezen, sunumunda “Bu toplumun bir geleneği, bir inancı var. Bir dini inancı var. Bunların hepsini yok sayarak, ‘Bunları yapalım’ demekle toplum kabul etmiyor, kabul etmeyince bu duruma geliniyor” dedi.

“Milli duruş” kavramıyla sorunların çözüleceğini öne süren Sezen, “Milli duruş, bir yönden, dini inançlar, gelenek, göreneklerdir. Hatta bırakın bizim sosyal çalışmalardaki yön vereceğimiz hususları, hâkim hüküm kurarken gelenek, görenekler bile hukukun bir kaynağıdır. Yani biz bunları devre dışı bırakarak, görmezden gelerek, işte evrensel kurallar…” dedi.

HDP’DEN TEPKİ

Sezen’e komisyondaki tek muhalefet temsilcisi Filiz Kerestecioğlu tepki gösterdi. Gelenek ve göreneklerin hukuki yollar ve evrensel kurallar yerine konulamayacağını ifade eden Kerestecioğlu, “Namus cinayetlerinde de indirim olsun o zaman Alev Hanım” yanıtını verdi.

“Namus ve töre kavramlarını kanunlardan çıkaralım” da diyen Kerestecioğlu’na karşılık veren Sezen, “Ben bunun taraftarı değilim. Hani, bu sizin görüşünüz. Mevzuatlar şekillendirilirken bir toplumun dini inancını, geleneğini, göreneğini, tarihini, kültürünü, her şeyiyle bunları göz önüne almazsak bakın, her yaptığınız kanun toplumda karşılığını bulmaz ve atıl kalır” dedi. Sezen, zinanın da kanunlara suç olarak tanımlanması gerektiğini savundu.