DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, her 10 kadından yalnızca 3’ünün istihdam edildiği Türkiye’de erkek ve kadın çalışanlar arasındaki ücret farklılıklarına dikkat çekti, “Kadınların çalışma hakkı tehlikede” dedi. Çerkezoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, özetle şu ifadeleri kullandı: “Kadın emeğini güvencesizliğe sürükleyen, ekonomik krizin bedelini kadınlara yüklemeye çalışan, kadına yönelik şiddeti teşvik edecek […]

Kadının çalışma hakkı tehlikede

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, her 10 kadından yalnızca 3’ünün istihdam edildiği Türkiye’de erkek ve kadın çalışanlar arasındaki ücret farklılıklarına dikkat çekti, “Kadınların çalışma hakkı tehlikede” dedi.

Çerkezoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, özetle şu ifadeleri kullandı:

“Kadın emeğini güvencesizliğe sürükleyen, ekonomik krizin bedelini kadınlara yüklemeye çalışan, kadına yönelik şiddeti teşvik edecek boyutlara ulaştıran tüm politikalara karşı kadınlar mücadeleye devam ediyor. 8 Mart’ta kadınlar, dünyayı kadınlardan yana değiştirmek amacıyla alanları dolduruyor. Eşitlik, adalet, emek, barış ve dayanışma talepleri için tüm kadınlar bir araya geliyor. Ekonomik krize, derinleşen güvencesizliğe, artan şiddete karşı kadınlar mücadeleyi sürdürecek.”
Aynı işkollarında faaliyet gösteren kadın ve erkekler arasında ücret farklılıklarının sürdüğünü kaydeden Çerkezoğlu, “Erkeklerin ortalama kazancının asgari ücrete oranı, aynı faaliyet kolunda çalışan kadınlardan yüzde 46 daha fazladır. Kadınların çalışma hakkı tehlikededir. Adil ücret, ayrımcılık ve örgütlenme hakkını kapsayan çalışma hakkı en temel insan haklarından biri; buna rağmen kadınların çalışma hakkı kısıtlanıyor” dedi.

Krizler en çok kadınları etkiliyor

Türk-İş’in yayımladığı mesajda ise yasalar önünde eşitlik bir ölçüde sağlansa da uygulamada kadının mağduriyetinin sürdüğünü ve adalet sağlanamadığını vurguladı. Mesajda, “Küresel ekonominin dayattığı işsizlik ile güvencesiz çalışma koşullarından en çok kadınlar etkileniyor ve ekonomik krizlerin aile hayatına yansıyan yıkıcı etkileri de en çok kadınları mağdur ediyor. Kadının etkinlik alanının güçlendirilmesi, her alanda fırsat ve olanaklardan eşit düzeyde yararlanması son derece önemli” dendi.

Kadınlar kayıt dışı çalışıyor

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nden Pınar Abdal, son 2 ayda yaşanan iş cinayetlerinde 19 kadının yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. DHA’ya konuşan Abdal, “Bunun en büyük nedeni kadının güvencesiz koşullarda çalıştırılması. Kadınlar erkeklere göre daha fazla kayıt dışı çalıştırılıyor, ucuz işgücü olarak görülüyor. Geçici, güvencesiz dediğimiz işlerin bel kemiği, kadın emeği üzerinden kuruluyor. Böyle olunca da 8 Mart, kadınların kutlayabileceği bir gün olmuyor maalesef” dedi.