Binlerce kadın 8 Mar

Birgün - İstanbul

Binlerce kadın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi Kadıköy'de erkek egemen toplumu protesto eden eylem düzenledi. Erkeklerin katılmasına izin verilmeyen mitingde bir araya gelen binlerce kadın ve eşcinsel yaklaşık 5 saat süren eylemde cinsiyet ayrımcı uygulamalar protesto etti.
Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde sabah saatlerinden itibaren toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyesi yaklaşık 10 bin kadın, Tıbbiye Caddesi üzerinde başladıkları eylemlerini, Kadıköy Meydanı'nda gerçekleştirdikleri mitingle tamamladı. Aralarında Eğitim-SEN, Lambdaistanbul, ÖDP, DEHAP ve Feminist Kadınlar, Mor Çatı'nın da bulunduğu 15'e yakın siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu "8 Mart İnsiyatifi'nin" eylemi alışmış protestoların aksine oldukça renkli geçti.

NAMUS BELASI...
"Gül Dünyaları Törelere, Bilimi Sadece Adamlara, Dünyamızı Ataerkilliğe Bırakmayacağız" ve "Namus Belasına Verdiğimiz Can Bizim" sloganıyla yürüyen binlerce kadın meydanda verilen konserlerle eylemini tamamladı. Uzun konuşmaların yapılmadığı mitingde "Feminist Kadın Müzisyenler"in dinletisi büyük beğeni kazandı. Feminist kadınlar Aynur Doğan'ın albümünün yasaklanmasına gerekçe olan Keçe Kurdan (Kürt Kızı) isimli şarkıyı yasağı protesto etmek için seslendirdi. Örgüt propagandası yaptığı iddasıyla yasaklanan ancak sözlerinde Kürt kadınları cehalete karşı kalemle savaşa çağıran türküye meydanı dolduran binlerce kadın eşlik etti. Mitingde geçtiğimiz yıl namus cinayetlerine kurban edilen 60 kadın için bir konuşma yapıldı. Konuşmada TCK'nın erkek egemenliğini destekler yapısına dikkat çekilerek "Sorun sadece bir ulusun kadınlarına maledilmek isteniyor ama bu tüm kadınların yaşadığı bir durum" denildi. Kısa konuşmanın ardından dans ve müzik gösterilerinin sunulduğu eylemde ekonomiden, hukuka ve kültüre kadar varan çeşitli konularda kadınlara uygulanan ayrımcılık protesto edildi.