Kadınlar için hayati önem taşıyan ve yaklaşık 100 ülkede ücretsiz olmasına rağmen Türkiye’de 2 bin 85 lira olan HPV aşısı için başlatılan ‘aşı bursu kampanyası’ ile çok sayıda kadın aşılandı.

Kadınlar dayanışmayla aşılanıyor

DİLARA ŞİMŞEK

Rahim ağzı kanserini önleyen ve kadınlar için hayati önem taşıyan HPV aşısı için başlatılan ‘aşı bursu kampanyası’ sürüyor. Yaklaşık 100 ülkede ücretsiz olan ancak Türkiye’de 2 bin 85 lira olan aşı için kadınların talebi ise HPV aşısının geri ödeme kapsamına alınması.

Eczacı Cem Kılınç tarafından 3 ay önce başlatılan dayanışma kampanyası ülke geneline yayıldı ve yaklaşık 200 kadın ücretsiz aşılandı. ODTÜ’de 20 kadın öğrenci de HPV aşısı için bir araya gelerek Cinsel Sağlık Fonu’nu oluşturdu. Kadınlar haftalık periyodlar halinde toplanan bütçe ile aralarından birinin HPV aşısını karşılıyor. Kadınlar dayanışmanın ortaya nasıl çıktığını şu sözlerle anlatıyor:

“HPV ile enfekte olmuş ve ameliyat olması gereken bir arkadaşımızın ameliyat masrafları için dayanışmaya ihtiyacı vardı, ve eş zamanlı olarak ‘Bu önlenebilen bir virüs ve aşısı da var, o halde neden böyle bir fon kurulmasın?’ düşüncesini akıllara getirdi. Şimdi arkadaşımızın sağlığı yerinde ve fonumuz da kuruldu, istikrarlı bir biçimde işleyişine devam ediyor. Rahim ağzı kanseri her yıl 274 binden fazla rahmi olan insanın ölümüne sebep oluyor ve rahim ağzı kanserinin HPV'den başka hiçbir sebebi olmadığını biliyoruz. Kanser tedavilerine dev bütçe ayıran Türkiye, bir kanser türünü tarihe karıştırabilecek bu aşıyı ücretsiz ve erişilebilir kılmıyor ancak kişi bu kanser türüne yakalandıktan sonra tedavisi için bütçe ayırıyor.”

Kadınlar devlete yapması gerekenleri göstermek için ücretsiz aşı hakkı için mücadele ediyor: “3 dozu yaklaşık 2 bin 85 TL. Önümüzde uzun bir yol ve mücadele edecek çok şey var. Esas hedefimiz devlete yapması gerekeni göstermek. Biz de coğrafyamızdaki insanların ücretsiz aşı hakkı adına mücadele etmekle birlikte kendimizin aşı olabileceği böyle bir oluşum hayal ettik. Aciliyeti olan arkadaşlarımıza öncelik verdik. Şu anda 1’inci doz aşı parasını 5 arkadaşımız için toplamış bulunuyoruz, sırada 15 arkadaşımız var. Bu şekilde devam ederek 2’nci ve 3’üncü doz için de sistemi devam ettireceğiz.