8 Mart’ta Brezilya’da başlayan Dünya Kadın

8 Mart’ta Brezilya’da başlayan Dünya Kadın Yürüyüşü, 17 Ekim Uluslararası Yoksullukla Mücadele Günü’nde dünyanın en yoksul ülkesi olarak kabul edilen Burkina Faso’da sona erdi. Dünyanın bir çok yerinde yapılan feminist dayanışma eylemleri ile sona eren Dünya Kadın Yürüyüşü’nün finali nedeniyle Türkiye’de de İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da çeşitli eylemler yapıldı. Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye İnisiyatifi Ankara Ağı’na üye kadınlar, Yüksel Caddesi’nde bir araya gelerek TBMM’ye kadar "Yaşasın Kadın Dayanışması'', "Cinsel, Ulusal, Sınıfsal Sömürüye Son'' sloganları atarak yürüdüler. Meclis’in önünde bir basın açıklaması yapan kadınlar daha sonra ellerinde taşıdıkları renkli kurdeleleri ve Dünya Kadın Yürüyüşü flamaları nı Meclis’in bahçesine bıraktılar.

İstanbul Kadıköy’de ise Et ve Balık Kurumu’nun önünde bir araya gelen yaklaşık 150 kadın, "Eşitlik, özgürlük, adalet, dayanışma, barış için, değiştirmek için yürüyoruz'' pankartı açtı. Kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması'', "Değiştirmek için yürüyoruz'' sloganlarını atarak İskele Meydanı’na yürüdü.

Adana'da aralarında KESK, HALKEVLERİ, EKB, EMEP ,ÖDP, AMARGİ, DÖKH üyelerinin de olduğu kadınlar İnönü Parkında basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Adana Şube Kadın Sekreteri Sevgi Sertaşar'ın yaptığı basın açıklamasında,' Çeşitli kadın kurumlarından,sendikalardan ve demokratik kitle örgütlerinden kadınlar olarak dünya kadınlarıyla seslerimizi birleştirerek yola çıktık. Eşitlik, adalet, barış, özgürlük ve dayanışma talepleriyle sesimizi,sözümüzü ve mücadelemizi büyütüyoruz.' dedi.

CİNSİYETE DAYALI AYRIMCILIK SONA ERSİN
Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye İnisiyatifi adına açıklama yapan KESK Kadın Sekreteri Sevgi Göyçe, Türkiye’de toplumsal adaletsizliğin günden güne arttığını buna bağılı olarak da kadın-erkek arasındaki eşitsizliğin daha da derinleştiğini belirtti. Devletin tutumu, neo-liberal politikaların ve erkek egemen politikaların sonucu, kadınların tamamen ekonomik, toplumsal ve siyasal yaşamın kıyısına itildiğini ifade eden Göyçe, kız çocukları nın eğitim olanaklarından yeterince yararlanamadığını, kadınların parlamentoda temsil edilmediğini ve işgücüne katılım oranlarının çok düşük olduğunu söyledi. Göyçe, son yıllardaki namus cinayetlerinde görülen artışa dikkat çekerek, "Cinsiyete dayalı ayrımcılığın sona erdirilmesi bir devlet politikası haline gelmemiştir. Kadınların yasal haklarının tanınmasını ve ayrımcılığın önlenmesini içeren her yasal düzenleme, özellikle siyasi iradenin direnci ile karşılaşmaktadır. Tecavüz ve taciz her alanda kadınları tehdit ederek yaşamlarını sınırlamaktadır'' dedi.

ÖDP: Dünya kadın yürüyüşünü destekliyoruz
BUGÜN 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü. Biz Özgürlük ve Dayanışma Partisi Kadın Koordinasyonu olarak 2005 Dünya Kadın Yürüyüşü'nün ana ekseni olan, insanlık için Küresel Kadın Şartı'nı destekliyor ve bu şart içinde belirlenen özgürlük, eşitlik, dayanışma, adalet ve barış değerlerini temel alan bir dünyanın ve dünyada yoksulluğun ortadan kalkacağı güne kadar olan mücadelemizi sürdüreceğimizi deklere ediyoruz.

Yaşadıgımız Dünyadaki tüm sorunlar kadınların da sorunudur. Yaşasın Kadın Dayanışması.