Kadınlar Birlikte Güçlü, cinsel istismar affına karşı, Karşıyaka'da bir araya geldi

Kadınlar 'istismarın affı olmaz' demek için buluştu

BERKAY SAĞOL

Kadınlar Birlikte Güçlü, cinsel istismar affı tartışmalarına karşı sokağa çıktı. Yeni infaz yasası ile istismarın yasalaştırılmak istendiğine dikkat çeken kadınlar, İzmir'de Karşıyaka İskele'nin karşısında buluştu. Yapılan açıklamaya CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı.

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu tarafından yapılan açıklamada, AKP Milletvekili Said Yüce'nin Twitter hesabından tasarıyla ilgili müjde diyerek yaptığı paylaşım eleştirildi. 15 yaş altı her çocuğa yönelik cinsel davranışın istismar olduğu vurgulanan açıklamada, "Erken yaşta evlilik adı altında gizlemeye çalıştıklarının, 13 yaşında kız çocuklarını 28 yaşındaki erkeklerle evlendirmeyi meşrulaştırmak, kız çocuklarının eğitim hakkını elinden almak, onları yoksullaştırmak, geleceksizleştirmek olduğunu biliyoruz. Çıkarılacak af kız çocuklarının çocukluğunu elinden alacak, evlilik yaşını fiilen 13'e indirecek. Hatırlatırız ki TCK'nın 104. Maddesine göre 15 yaş üstündekilerin rızaları dahilinde cinsel ilişkide bulunulmasının önünde bir engel yok. Yani geçirilmek istenen yasa tasarısı, 13-14 yaşındaki kız çocuklarıyla yasal olmayan bir şekilde dini nikahla evlenen erkeklere af niteliğinde. Bu tasarılar virüsten daha tehlikeli. Çocuk istismar faillerine affı değil meclise aklınıza bile getirmeyin" denildi.

'KIZ ÇOCUKLARINDAN ELLERİNİZİ ÇEKİN'

Eylemde konuşan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç,kız çocuklarıyla ilgili getirilecek her türlü tasarının karşısında olacaklarını belirterek, "Bizler istiyoruz ki kız çocuklarını parklarda oyun oynarken görelim. Bizler istiyoruz ki kız çocuklarını yarışmalarda ödül alırken görelim. Bizler istiyoruz ki kız çocuklarını okurken görelim. Bizler istiyoruz ki kız çocuklarını gülüp, eğlenip, oynarken görelim. Kız çocuklarını gelin olarak görmeyi kabul etmiyoruz. Bundan sonrada kabul etmeyeceğiz. Hiçbir tasarı, hiçbir yasa bunun kabul edilmesini zorlayamaz. Biz kız çocuklarıyla ilgili olarak getirilecek her türlü yasa tasarısının karşısında olacağız. Biz İstanbul Sözleşmesi'nin tam anlamıyla uygulanmasını istiyoruz. Pandemi sürecinde esnaf battı, üretici battı, tarım bitti ama bunlar her koşulda kız çocuklarımızdan, kadınlarımızdan ellerini, dillerini çekemediler. Bizler sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

kadinlar-istismarin-affi-olmaz-demek-icin-bulustu-734469-1.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da herkesin kadınlara ve çocuklara sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, "Biz burada sesimizi her koşuldaki baskıya rağmen yükselterek aslında çocuklarımızın hayatını, kendi yaşamımızı ve gelecekteki varlığımızı korumuş oluyoruz. Bugün salgın koşullarını fırsata çeviren bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu zihniyet gözlerini 12 yaşındaki çocukların bedenine dikmiş durumda. Bu yaştaki çocuklara çocuk doğurma görevi vererek, onların özgürlüklerini kısıtlayıp başka bir Türkiye düşüncesi kurmaktır. Türkiye hangi Anayasa'ya göre yönetiliyor. Herkesin kadınlara ve çocuklara sahip çıkması gerekiyor. Bugün insanlar aç, yoksul büyük bir ekonomik kriz var ve salgınla mücadele ediyoruz. Buna karşı alınacak önlemleri birlikte tartışmak için Meclis'in açılması gerekiyor. Ancak Meclis'i bu yasa tasarısı için açmayı düşünüyorlar. Erken yaşta evlilik diye bir şey yoktur. Cinsel istismar vardır" ifadelerini kullandı.