Dünyanın dört bir yanında kadınlar, hayatlarına sahip çıkmak için sokağa çıktı, sosyal medyada kampanyalar örgütledi. Kadınlar şiddete karşı yaşam, eşitsizliğe karşı eşitlik, baskıya karşı özgürlük taleplerini yükseltti.

Kadınlar isyanda: Eşitleneceğiz

Tüm dünyada kadınlar salgının yarattığı koşullara rağmen haklarını aramaya ve sokağa çıkmaya devam ediyor. Cezayir’de kadınlar gerici yasalara dayanan “aile yasası”nı protesto ederken, İran’da kadınlar şeriat hükümlerine karşı cesurca dans etti. İngiltere'de güvenli kamusal alanlar taleplerinin karşısında polis şiddeti ile karşılaşan kadınlar tüm ülkeyi ayağa kaldırdı. Afganistan'da ise ülkenin dört bir yanına özgürlük şarkıları yayıldı.

ÖZGÜR, DEMOKRATİK AYNI ZAMANDA EŞİT CEZAYİR

Cezayir’de kadınlar, 1984 yılında yürürlüğe giren ve şeriat hükümlerine dayanan “aile yasası”nı protesto etmek için sokaklara döküldü. Güvenlik güçlerinin engelleme çabalarına rağmen eylemlerine devam eden kadınlar yaptıkları açıklamada, “Özgür ve demokratik bir Cezayir mücadelesi, kadın erkek eşitlik mücadelesinden ayrı düşünülemez ve ayrılamaz. Görüyorsunuz, Cezayirli kadınlar var olduklarını söylemek için tüm cesaretleriyle sokaklara döküldü ve haklarını alana kadar da burada kalacaklar” dedi.

Cezayirli feministler, mevcut aile yasasını erkekler ve kadınlar arasındaki eşitsizliği derinleştirdiği, kadınları küçük düşürdüğü ve özgürlüklerini sınırlandırıcı olarak değerlendirdikleri için sokağa çıktılar.

Kadın protestoları, ülke çapında binlerce kişinin katıldığı, 22 Şubat'taki Hirak ayaklanmasının ikinci yıldönümünden bu yana en kalabalık eylemlerinden biriydi. Kadınlar, "Bugün özgür Cezayirli kadınlar olarak sokaklara çıktık; Özgürlük devriminde özgür insanların yanında olduğumuza dair antlaşmamızı hayata geçirmek ve bu insanlara sözümüzü yenilemek için bugün burada Hirakların yanında duruyoruz, el ele ve yan yana” ifadelerini kullandı.

POLİS, YARGI, HÜKÜMET, HEPİNİZ SALDIRGANSINIZ

İran’da da hak savunucusu kadınlar, şeriat rejiminin kadına yönelik uygulamalarını ve politikalarını protesto etmek amacıyla yüzleri kapalı bir şekilde “Las Tesis” dans performansı sergiledi. Sosyal medya hesapları üzerinden kısa sürede hızla yayılan dans performansında kadınlar, “Polis, yargı, hükümet, cumhurbaşkanı hepiniz saldırgansınız” sözleriyle “Las Tesis” dansını kendi dillerinde söyleyerek, İran rejiminin toplum ve kadınlar üzerindeki baskıcı politikalarına dikkat çekti.

KADINLARIN ÖZGÜRLÜK ŞARKILARI YANKILANIYOR

Afganistan’da kız öğrencilerin şarkı söylemesine karşı getirilen yasak, ülke çapında büyük tepki topladı. Sosyal medyadan örgütlenen Afgan kadınlar, ‘hükümeti Taliban’a sempati’ duymakla eleştirdi, gelen tepkiler sonucunda karar geri çektirildi. Afganistan’da geçtiğimiz hafta medyaya sızan okul kurullarına ilişkin yazılan bir mektupta Kabil Eğitim Bakanlığı, etkinliklere yalnızca kadınlar katılmadığı sürece, 12 yaş ve üstü kızların artık halka açık etkinliklerde şarkı “söyleyemeyeceğini” bildirdi. Bunun üzerine kadınlar, ülkenin dört bir yanında, şarkı söylerken kendi videolarını kaydetti ve bunları #IAmMySong etiketini kullanarak sosyal medyada paylaştı.

GECELER DE SOKAKLAR DA BİZİM

İngiltere'de de kadınlar, eve yürürken kaçırılarak, bir polis tarafından katledilen 33 yaşındaki Sarah Everard'ı anmak ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek için toplandıkları an kendilerine müdahale eden Londra Polis Teşkilatı2na büyük tepki gösterdi. Polis müdahalesinin ardından tüm ülkede sokağa çıkan kadınlar, 1900’lerde en temel insan haklarından biri olan “oy kullanma” hakkı için sokağa çıkan Suffragete üyesi kadınların ruhunu yeniden hissettirdiler.

AVUSTRALYA'DA KADINLAR AYAKLANDI

Avustralya’da on binlerce kadın, ülkedeki kadınlara yönelik cinsel saldırı, istismar ve tacizleri protesto etmek için eylem düzenledi. Ülkede bir bakan ve savcının kadınlara yönelik cinsel saldırı, istismar ve taciz iddialarının ardından on binlerce kadın, hükümetin yeterince yaptırımda bulunmadığı gerekçesiyle yürüyüş düzenledi. ‘ 4 Mart Adaleti’ olarak adlandırılan eylemler, Avustralya'nın gördüğü en büyük kadın ayaklanması" olarak tarihe geçti.