Kadınlar, 2023'teki dileklerini dile getirmek için Kadıköy İskelesi'nde toplandı: İsyanımızla bu iktidarı göndereceğiz.

Kadınlar Kadıköy'de bir araya geldi: 2023'te de isyandayız

Asena TUNCA

Kadınlar, Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla İstanbul Kadıköy İskelesi'nde bir araya geldi. "Erkek şiddetinden savaşa, cinsel istismardan yoksulluğa söyleyecek sözümüz var" diyen kadınlar 2023'te yapacaklarınk dile getirdi. Eyleme, CHP ve HDP'li kadınlar da katıldı.

'AL BAYRAĞI AL'

Eylem öncesinde polisler kadınların getirdiği pankartları kontrol etmek istedi. Pankartları göstermek istemeyen kadınlar, LGBTİ+'lar ve polis arasında arbede yaşandı. Polis LGBTİ+ bayrağını içeri 'al bayrağı al' diyerek alana sokmak istemedi. Engellemelere rağmen alanda LGBTİ+ bayrağı açıldı.

Eylemde, "Kadın, yaşam, özgürlük" , "Dünyayı yerinden oynatacağız", "Tek adamı isyanımız değiştirecek" sloganları atıldı.

kadinlar-kadikoy-de-bir-araya-geldi-2023-te-de-isyandayiz-1111232-1.

Açılan pankartlarda ise 2022'de atılan sloganlar yer aldı. Pankartlarda, "Erkek öldürüyor devlet faili koruyor", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçemiyoruz" gibi sloganlar yer aldı. Kadınlar eylem alanında pankartları dikerek büyük bir pankart oluşturdu. Dikim esnasında halaylar çekildi.

'2023'TEN İSTEKLERİMİZ'

Kadınlar ve LGBTİ+'lar 2022 yılında bırakmak istediklerini ve 2023 yılındaki beklentilerini okudu. Kadınların istekleri arasında en çok hükümetin değişmesi ve erkek şiddetinin son bulması yer aldı.

kadinlar-kadikoy-de-bir-araya-geldi-2023-te-de-isyandayiz-1111233-1.

İKTİDARA ENGEL OLACAĞIZ

Dileklerin söylenmesinin ardından okunan basın açıklamasında ise şöyle denildi: "Tüm saldırılara sokaklarda cevap veren kadınlar 2023'e isyanı büyüterek geliyor. 2023 öyle sıradan bir yıl da değil, seçimlere doğru giderken AKP-MHP iktidarının ve tek adamın aynı eşitsizlik, aynı sömürü ve şiddetle iktidarını bir kez daha inşa etmesine ne pahasına olursa olsun engel olacağımız yıl. Hayatlarımızın ve haklarımızın seçim masalarında pazarlık konusu haline getirilmesine, yoksulluk, adaletsizlik, eşitsizlikten bıkıp usanmış insanların öfkesini bastırmak için şiddetin dozunun her geçen gün artırılmasına, isyanımızın ve öfkemizin karşısına diktiğiniz cezasızlıkla ödüllendirilmiş erkek şiddetine ve polis şiddetine ne pahasına olursa olsun hep aynı yanıtı vereceğimiz bir yıl."

BAŞ KALDIRIYORUZ

Katledilen, tutsak edilen kadınların isimlerinin yer verildiği açıklamada, "Hayatın her alanını dar eden tek adam rejimi haksızlık, hukuksuzluk, bizi esir almaya çalışan umutsuzluk hissi ve daha nicesine baş kaldırıyoruz" ifadeleri yer aldı. Kadınlar açıklamanın ardından tutuklu bulunan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile dayanışma çağrısı yaptı.