Kadınlar Müftülük yasasını Meclis'ten geçirmemeye kararlı

ZEYNEP KURAY

İstanbul Kadın Meclisi, müftülere nikah kıyma yetkisi veren maddenin TBMM İçişleri alt Komisyonu’ndan geçirilmesini Beşiktaş İlçe Müftülüğü önünde protesto etti. “Tasarını yasanı al başına çal” sloganları atan kadınlar, kadın düşmanı yasa tasarısını meclisten geçirmeyeceklerini vurguladılar.

Beşiktaş İlçe Müftülüğü önünde bir araya gelen İstanbul Kadın Meclisi üyeleri, müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısını meclisten geçirmeyeceklerini vurguladılar. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, CHP eski Milletvekilli Melda Onur, CHP parti meclis üyesi Ferihan Karasu’nun ön saflarda yerini aldığı eylemde, “ Müftüler resmi nikah kıyamaz” yazılı pankart ile dövizler taşındı. “ Tasarını, yasanı al başına çal”, “Müftü işine bak işimize karışma”, “Komisyonla Oyalama Tasarıyı İptal Et”, “Laiklik için direneceğiz” , “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarını atan kadınlar adına açıklamayı Avukat Tuba Torun okudu.

Kadınların yoğun tepkisi üzerine TBMM İçişleri alt komisyona geri çekilen il ve ilçe müftülüklerine nikah yetkisi veren yasanın alelacele alt komisyondan geçildiğini hatırlatan Torun, “ Haklarımıza yönelik saldırıları artıracak olan bu uygulamaya karşı sessiz kalmayacağız” dedi.

Bu düzenleme iptal edilinceye kadar her yerde teşhir etmeye devam edeceklerini vurgulayan Torun, tasarının geçmesi halinde yaşanacak olanları şöyle anlattı: “Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi laikliğe bütünüyle aykırıdır. Tasarı, erken yaşta zorla evlendirmenin yasallaşmasına zemin hazırlayacak. Müftülerin resmi nikah kıyması, zaten resmi nikah şartı aranmadan kıyılan İmam nikahlarını meşrulaştıracak ve erken yaşta evlendirmelerin bu şekilde önünü açılacaktır. Toplumun kutuplaşmasına sebebiyet verecek.”

Nikah kıyma yetkisi din görevlisine verilmesinin medeni kanuna aykırı olduğunu kaydeden Torun, "çocuk istismarı önergesi"nde olduğu gibi laiklik ilkesini temelinden sarsan kadın düşmanı müftülük yasasını kabul etmeyeceklerini vurguladı. Torun, “ Yasa tasarısı geri çekilene kadar susmayacağız” dedi.

kadinlar-muftuluk-yasasini-meclis-ten-gecirmemeye-kararli-362318-1.kadinlar-muftuluk-yasasini-meclis-ten-gecirmemeye-kararli-362319-1.kadinlar-muftuluk-yasasini-meclis-ten-gecirmemeye-kararli-362320-1.