ÇYDD ve TÜRKÇAĞ tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle " Kadınlar Seçiyor mu" konulu panel düzenlendi. Osmanbey'de gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan,..

ZÜLAL ATAGÜN
ÇYDD ve TÜRKÇAĞ tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle " Kadınlar Seçiyor mu" konulu panel düzenlendi. Osmanbey'de gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, "Oy verirken parmak basılan bir ülkedeyiz. Kadınları her türlü karar mekanizmasında yer alabilecek duruma getirebilirsek her şey düzelir. Hep birlikte Türkiye'de yaşayan bütün kadınlarımızın hiçbir ayrım gözetilmeden, eşit fırsatlar içerisinde eğitim görmeleri, önlerinin açılması için çalışmalıyız" dedi.

Paneli yöneten ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Türkel Minibaş, "Kadınlarımız kendi yaşamında en basit tercihleri bile kendi yapamıyor, hangi partiye oy vereceğini de evdeki erkeğe sorar" diye konuştu. Panelde konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatmagül Berktay, kadınların siyasette yer almamasının Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını, tüm dünyada kadınların parlamentoda temsil oranının düşük olduğunu söyledi. Berktay, "Kadınların parlamentoda temsil oranının dünya ortalaması yüzde 14.5. Türkiye ise yüzde 4.4 ile Arap ülkelerinin bile gerisinde" dedi.

CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gülsün Bilgehan ise Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının çok önce veriİdiğini söyleyerek "Büyük annelerin torunlarından ileri olduğu tek ülkeyiz" dedi. Bilgehan, "Türkiye'de hâlâ 5 milyon kadın okuma yazma bilmiyor. Üniversite mezunu kadınlarımızın oranı yüzde 4.4 Kadınlar Meclis'te de yüzde 4.4 ile temsil ediliyorlar" dedi. Bilgehan, Parlamento'daki kadın temsil oranının artması için kota sisteminden başka bir çözüm düşünemediğini dile getirdi.