Ülkenin dört bir yanında şiddete ve eşitsizliğe karşı alanlara çıkan kadınlar, taleplerini yineledi. Kadınlar, haklarının AKP tarafından hedef alındığını belirtti. İstanbul İstiklal Caddesi’nde polis kadınlara biber gazıyla saldırdı

Kadınlar tüm yurtta sokağa çıktı: Eşitsizliğe ve şiddete karşı mücadele

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla dün ülkenin dört bir yanında sokaklara çıktı. Yurt geleni yapılan açıklamalarda, kadınların kazanımlarının AKP tarafından hedef alındığının altı çizildi. Kadınların eylemlerinden bazıları şöyle:


Kadın Platformu’nun çağrısıyla Ankara Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, “Bir arada olacağız, sesimizi daha çok yükselteceğiz” dedi. ‘Kriz onlar, gelecek biziz’ dövizlerinin taşındığı eylemde yapılan açıklamada, şunlar dile getirildi: “Biz kadınlar hayatın her yerindeyiz. Gücümüzü de buradan alıyoruz. Bunun için biz kadınlara olan öfkeleri.”
İstanbul’da ise iki farklı yürüyüş düzenlendi. Kadınlar her yıl olduğu Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya geldi. Buradan yürüyüşe geçen kadınlara polis izin vermedi. Yürümekte ısrar eden kadınlara polis biber gazıyla saldırdı. Kadıköy’de de Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla bir açıklama yapıldı. Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar, karşılarında polisi buldu. Buna rağmen açıklama yapıldı. Manisa’da ise kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı, “Bizlere reva görülen bu düzeni kabul etmiyoruz” dedi.
kadinlar-tum-yurtta-sokaga-cikti-esitsizlige-ve-siddete-karsi-534746-1.
Ankara


Kayseri’deki buluşmanın adresi bir AVM’nin önü oldu. Buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen kadınlar yaptıkları açıklamada, şiddet karşısında susmayacaklarını ifade etti.

Dersim Seyit Rıza Meydanı’ndaki açıklamada da her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığı hatırlatıldı. Kadın Platformu öncülüğünde Yeşilsu Parkı’nda bir araya gelen Antepli kadınlar ise bu yıl içerisinde öldürülen kadınların fotoğraflarını, parktaki ağaçlara astı.
kadinlar-tum-yurtta-sokaga-cikti-esitsizlige-ve-siddete-karsi-534747-1.
Bursa


Bunların dışında İzmir’de ‘150 kadın 150 ritim’ adlı etkinlik çerçevesinde kadınlar, davul çalarak şiddeti protesto etti. Yine İzmir’de Alsancak ÖSYM önü buluşmanın adresi olurken, Kocaeli, Gebze, Eskişehir, Denizli, Antalya, Adana, Samsun ve Trabzon’da da kadınlar sokağa çıktı.

***

​İBB anıtı söktü
Türkiye’de şiddete uğrayan kadınların anısına yaptırılan Beşiktaş’taki dijital anıt önceki gün gece, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından söküldü. Şiddete uğrayarak hayatını kaybeden kadınlar için oluşturulan anıtın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sökülmesi sosyal medyada tepkilere neden oldu.

***

132 hamile kadın kasten öldürüldü

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kadına Yönelik Suç Atlası’nı çıkardı İlgezdi, Adalet Bakanlığı verilerine göre, en az 132 hamile kadın kasten öldürüldüğünü açıkladı. İSİG Meclisi ise bu yılın ilk 10 ayında en az 92 kadının iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini duyurdu.

***

Sığınak dışı çözümler geliştirilmeli
3 ila 5 Kasım arasında Bodrum’da düzenlenen ve 28 ilden kadın ve LGBTİ örgütlerinin katıldığı 21. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Sonuç Bildirgesi yayımlandı. 28 kadın ve LGBTİ örgütünün talepleri şöyle:

Devlet yetkilileri erkek şiddetini pekiştiren cinsiyetçi dilden vazgeçmeli.

Kadın da(ya)nışma merkezleri ve sığınaklar için ayrılan bütçe artırılmalı

Kadınların barınma ihtiyaçları için sığınak dışı çözümler geliştirilmeli.

Alo şiddet hattı yerel yönetimlerde 7/24 uygulanmalı ve mahallelere acil durum butonu konulmalı.