Yeni TCK'daki değişiklikler Töre cinayetleri kasten adam öldürme kapsamına alınarak, fail ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılacak.

Gül ORUÇOĞLU - Helin ŞAHİN

Yeni TCK'daki değişiklikler

  • Töre cinayetleri kasten adam öldürme kapsamına alınarak, fail ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılacak.
  • Bir kimsenin vücut dokunulmazlığının ihlali durumunda mağdurun şikayete üzerine 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Vücuda organ ya da sair cisim sokulması durumunda 7 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek.
  • Birden çok evlilik ya da dini törenle evlenen kişi hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası getiriliyor.
  • "Irz" kavramı yasadan çıkarıldı.
  • Evlilik içi tecavüz suç kabul edildi.
  • Süreklilik gösteren evlilik içi şiddet işkence olarak tanımlandı.
  • Evli, bekar; bakire,bakire olmayan kadınlar arasında ayrımcılık yapan düzenlemeler yasadan çıkarıldı.
  • Zina yasada yer almadı.

    Yasada baki kalanlar

  • Zorla bekaret kontrolü uygulamasına yeşil ışık sürüyor. Yeni TCK, bekaret kontrolünü yetkili hakim ya da savcının kararına bağlamakla yetiniyor. Bekaret kontrolü için mağdurun onayını gerekli görmüyor. Zorla bekaret kontrolü uygulatan müdürlere, uygulayan doktorlara hiçbir cezai yaptırım getirmiyor.
  • Namus cinayetleri faillerinin Ceza Yasasında öngörülen "ağır tahrik"e indirimden yararlanamayacakları açıkça belirtilmiyor.
  • Yeni bir maddeyle 15-18 yaş arası gençlerin kendi arzularıyla girdikleri ilişkilere hapis cezası getiriliyor.
  • Cinsel yönelim nedeniyle kişilere ayrımcılık yapılmasına karşı bir madde yasada yer almadı. Ayrımcılık kapsamında, kişilerin yalnızca ekonomik hakları korundu, siyasal ve toplumsal hakları yok sayıldı.
  • Ne olduğu son derece yoruma açlık olan "müstehcenlik" maddesi yasaya dahil edildi.

    Yeni TCK'nın değiştirdiği birçok maddenin yanısıra kalıcı olan maddeler kadın örgütleri ve hukukçular yeterli bulmadıklarını dile getirdi.Kadın örgütü temsilcileri, özellikle töre cinayetleri ve bekaret kontrolü ile ilgili yasaların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini de belirtiyor.

    ÖDP İstanbul İl Sekreteri Nermin Kaplan: Evlilik içi tecavüz şikayete bağlı olsa da suç kapsamına alındı. Bekaret kontrolü gibi uygulamalar değiştirilmedi. Bu değişiklikler elbette yeterli değil. Olayın özünde kadın bedini devletin müdahalesine açık. Kadının tamamen kendi rızasının dışında yasalarla bedeni üzerinde kararlar veriliyor. İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Çalışma Grubu Üyesi Av. Habibe Yılmaz Kayar: Bekaret kontrolü sırasında muayene edilecek kişinin rızasının alınması yasada açıkça yer almıyor. İkinci olarak 15-18 yaş çocukların kendi rızalarıyla cinsel ilişkiye girmelerinin suç sayılması Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ve genel hukuk normlarına aykırı. Töre cinayetleri ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi. Ancak namus cinayetleri faillerinin Ceza Yasası'nda öngörülen "ağır tahrik" indirimden yararlanamayacakları açıkça belirtilmiyor. Emekçi Kadınlar Birliği: Töre saikiyle adam öldürene ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek. Peki bu çözüm olacak mı? Zaten töre ve namus cinayetlerinde sorgulanan hep kadınlar oldu. Bekaret kontrolleriyle ilgili bölümde değişiklik yapılmamıştır. Bu da olumsuz taraflarından biridir. Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı: Yeni TCK, kadınları bir birey olarak ele alıyor. Yürürlükteki zihniyet yerine yeni bir bakış açısı getirilmiştir. Bazı eksik yönleri de bulunmaktadır. Tartışılıp düzeltilecek ve eleştirilecek bir çok tarafı da bulunuyor. Ancak kadınlarla va çocuklarla ilgili düzenlemeler de gözden kaçırılmamalıdır.