Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesine yönelik öfke dinmiyor. Dünyada ve Türkiye’de kadınlar eylem yapıyor. Bir araya gelen kadınlar, “İran'da, Türkiye'de ve her yerde özgürlük” diyor.

Kadınlara her yerde özgürlük!
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

İran’da ahlak polisi tarafından işkenceyle katledilen Mahsa Amini için dünya genelinde gerçekleşen protestolar sürüyor. Türkiye’de de kadnlar dün, İstanbul ve Ankara olmak üzere 11 şehirde eylemler gerçekleşirdi. Polis, Diyarbakır’da protestoya izin vermezken Ankara’da, Samsun’da ve Mersin’de çok sayıda kadın gözaltına alındı.

İSTANBUL’DA İKİ SEMTTE PROTESTO

İstanbul’da Karaköy ve Kadıköy olmak üzere iki ayrı yerde protesto gerçekleştirildi. İki yerde de yoğun bir katılım gözlenirken Kadıköy'de toplanan kadınlar “İran’da, Türkiye’de ve her yerde özgürlük” pankartı açarak eylem yaptı. Eylemde "Kadın, yaşam, özgürlük", "Türkiye'den İran'a yaşasın dayanışma", "Mahsa Amini isyanımızdır", "Özgürlüğümüz ellerimizde" yazan dövizler taşıyan kadınlar Türkçe, Kürtçe, Farsça ve İngilizce sloganlar attı. Eyleme İstanbul’daki kadın örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve Türkiye’de yaşayan İranlı kadınlar katıldı.

Eylemciler tarafından okunan basın açıklamasında, "Tek adamlar ve tek adam rejimleri dünyanın her yerinde kadın düşmanlığı ile iktidarlarını kuruyor. Ama nafile, çünkü karşılarında onlara kafa tutan, susmayan, itaat etmeyen ve en büyük güç olan biz kadınlar bize dayatılan ahlakı, bizi hapsetmeye çalıştıkları aileleri, bizi mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği ve bizi maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepetaklak edecek güce sahibiz. Bugün İranda ve her yerde dünyayı yerinden oynatacağız" denildi.

KADINLARA ENGEL OLAMAYACAKLAR

"İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimine karşı verdiği mücadelenin yanındayız" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "Hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika kadınların özgürleşmesine engel olamayacak. Kazandığımız hiçbir şey bize egemenler tarafından bahşedilmedi, yaşamlarımız pahasına mücadele ederek kazandık. Bizleri tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükselteceğimiz kadın mücadelemizle özgürlüğü kazanacağız. Bir kez daha İran rejimi başta olmak üzere tüm diktatörlüklere karşı kadın, yaşam özgürlük diyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylemde dans gösterisi yapan sanatçı Leo, "Bu performansta gördüğünüz hareketler İran'da kadınların işkencede yaşadıklarını anlatıyor. Performansım İran kadınlarının sesidir" diye konuştu.

Polisin, basın açıklamasının Farsça kısmının yapılmasına izin vermemesine kadınlardan tepki geldi. Kadınlar açıklamalarının Farsça kısmını da tamamladı.

Ankara’da, Samsun’da ve Mersin’de çok sayıda kadın gözaltına alındı. Ankara’da, Samsun’da ve Mersin’de çok sayıda kadın gözaltına alındı.

ANTALYA’DA BASIN AÇIKLAMASI

Antalya’da da kadınlar Amini için sokaklardaydı. Attalos Heykeli önünde yapılan eylemde “ Direniş kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı değiştirir” pankartı açıldı. Eylemde yapılan basın açıklamasında şu sözlere yer verildi:

“Dünya’nın her yerinde erkek egemen sisteme ve devlet şiddetine karşı mücadele eden kadınlar, Mahsa Amini’nin katledilmesi üzerine başta İran olmak üzere sokaklara döküldü. Biz Türkiye’den, yaşadığımız topraklardan İranlı kadınların öfkesini ve acısını derinden hissediyoruz. Onların isyanını kendi isyanımız olarak görüyoruz. Halk şeriat dayatmalarına karşı direniyor, sokaklarda diktatörün yıkılması için mücadele ediyor.”

Öte yandan Amini’nin öldürülmesine yönelik basın metni yayımlayan Özgürlük Hareketi, şu ifadelere yer verdi:

“Mahsa’nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu. Çünkü aynı erkek egemenliğini, aynı erkek şiddetini yaşadığımızı biliyoruz! İran rejiminin dayatmalarına benzer ahlak dayatmalarına maruz kalıyoruz, hayatlarımız giderek kısıtlanıyor. Hayatlarımızdaki şiddet sarmalı İran’da da Türkiye’de de bizzat erkek devlet tarafından örgütleniyor. Hep birlikte sesleniyoruz. İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz!”

***

KADINLAR DÖRT BİR YANDA SOKAĞA ÇIKTI

Mahsa Amini’nin ‘ahlak polisleri’ tarafından katledilmesinin ardından İran ve Türkiye’nin yanı sıra birçok ülkede de devam ediyor. Amini için yüzlerce kişi önceki gün Belçika'nın başkenti Brüksel'de de bir araya gelerek protesto düzenledi. Avrupa Birliği (AB) kurumlarının bulunduğu Schuman Meydanı'na yürüyen göstericiler, "Hepimiz Mahsa Amini'yiz", "Benim bedenim, benim kararım", "Kadın, hayat, özgürlük" gibi sloganlar attı. Aynı gün İtalya'nın başkenti Roma'nın işlek meydanlarından Repubblica'da da Amini için yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe aralarında İtalyanlar ve İtalya'da yaşayan İranlıların olduğu kalabalık bir grup katıldı. "Kadın, yaşam özgürlük" sloganıyla bir araya gelen binlerce kişi, sık sık "Hepimiz Mahsa Amini'yiz" ve "Özgürlük" sloganları attı.