Afganistan’da kadınların haklarına saldırmaya devam eden köktendinci Taliban yönetimi bu kez de kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarını yasakladı.

Kadınlara yine yasak
Afganistan’da sadece kadınlar değil toplumun her kesimi saldırılara karşı hak arayışında. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Afganistan’daki köktendinci Taliban rejiminin kadın düşmanı politikalarına bir yenisi daha eklendi. Kadın öğrencilerin üniversiteye gitmesini yasaklanmasının ardından, bu kez de sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmaları askıya alındı. Bu kararla birlikte ülkede faaliyet gösteren yerli ve yabancı tüm sivil toplum kuruluşlarında kadınların çalışması yasaklandı. Taliban rejimi, “ikinci bir duyuru”ya kadar bu kararın geçerli olduğunu duyurdu. Söz konusu kararın ülkedeki tüm STK'lere gönderildiği, karara uymayanların lisanslarının iptal edileceği de belirtildi.

ÜLKELERDEN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "yasağın, ülkedeki milyonlarca kişi için hayati olan yardımları kesintiye uğratmasından derin endişe duyduğunu" dile getirdi. İsviçre Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Bölümü Başkanı Heinrich Schellenberg de Twitter'dan yaptığı paylaşımda İsviçre'nin, yasaklama planlarını öğrendiğinde şok olduğunu belirtti. Schellenberg, "İnsani çabaların sonuçlarını değerlendiriyoruz ve Taliban'a bu kararını yeniden değerlendirmesi için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Taliban Geçici Hükümeti'nin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık'ta Afganistan'daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimat ile kadın öğrencilerin eğitimlerine ikinci bir duyuruya kadar ara verildiğini duyurmuştu. Taliban'ın kadın öğrencilere yönelik öğrenim yasağına pek çok ülke tepki göstermişti. Geçen yıl 15 Ağustos'ta Taliban'ın Afganistan'da yönetime gelmesinden sonra, kamu ve özel sektörde çalışan çok sayıda kadın işini kaybetmişti.

***

TAM GAZ GERİCİLİK: AVM’YE MÜHÜR
(AA)

İran’ın Kum eyaletinde "giyim kuşam kurallarına uyulmadığı" gerekçesiyle onlarca mağazaya ev sahipliği yapan AVM mühürlenerek kapatıldı. Reformistlere yakınlığıyla bilinen Jamaran haber sitesine göre, eyaletin yönetim merkezi olan Kum şehrinde bulunan Mehr u Mah AVM, "giyim kuşam kurallarına uyulmadığı" ve "yapılan ihtarlara dikkat edilmediği" gerekçesiyle mühürlenerek geçici olarak kapatıldı. Haberde, Kum-Tahran karayolunun 6’ncı kilometresinde yer alan ve onlarca mağazaya ev sahipliği yapan AVM’de 700 kişinin çalıştığı belirtildi. Konuya ilişkin resmi makamlar ya da AVM yönetimi tarafından herhangi bir açıklamada bulunulmadı. Ülkede, 20 Aralık’ta da Kazvin eyaletinde "İslami ve ahlaki değerlere uymadıkları" gerekçesiyle 5 işyerinin kapatıldığı açıklanmıştı. Tahran’da 13 Eylül’de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin, 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı. Ülke genelinde rejim karşıtı protestolara dönüşen gösterilerde yüzlerce kişi hayatını kaybederken 10 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı.