Afet bölgesindeki kadınlar, bölgede erkek şiddetinin ve istismarın arttığına dikkat çekerek eylem yaptı. Kadınlar, AKP iktidarının kadınları korumaya yönelik hiçbir politikayı uygulamadığını söyledi: "Biz kadınlar hayatlarımıza kast eden bu erkek egemen düzeni kabul etmediğimizi bir kere daha söylemek, erkek şiddetine karşı önlem almayan devleti, AKP-MHP hükümetini, kolluk kuvvetlerini tüm öfkemiz ve isyanımızla teşhir ediyoruz."

Kadınlardan afet bölgesinde erkek şiddetine karşı eylem: İktidarı tüm öfkemizle teşhir ediyoruz

HABER MERKEZİ
 
Kadınlar deprem bölgesi Hatay’da erkek şiddetinin ve cinsel istismarın artmasına tepki göstererek eylem yaptı. Serinyol Yüzme Havuzu önünde, Samandağ Yeni Park'ta ve Harbiye Selman Nasır Eskiocak İlkokulu önünde bir araya gelen kadınlar AKP iktidarının  kadına yönelik şiddete karşı önlem almadığını vurguladı. 
 
Serinyol Yüzme Havuzu önünde Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü adına konuşan Selver Büyükkeleş depremin üzerinden 66 gün geçmesine karşın güvenlik önlemlerinin alınmadığını söyledi.

Keleş, bölgede erkek şiddetinin artığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:  

“Erkek şiddeti, erkek devlet şiddeti giderek artarken, biz kadınlar hayatlarımıza kast eden bu erkek egemen düzeni kabul etmediğimizi bir kere daha söylemek, erkek şiddetine karşı önlem almayan devleti, AKP-MHP hükümetini, kolluk kuvvetlerini tüm öfkemiz ve isyanımızla teşhir etmek için toplandık. Hatay'da geçtiğimiz hafta Reşit Güzel kızı Simge Güzel'i çadırda katletti, kolluk kuvveti 15 yaşında bir çocuğu istismar etti ve birçok kadın erkek şiddetine maruz bırakıldı. Bu olaylar şimdilik sadece bize ulaşan ve çözüm arayan kadınlardan gelen haberler olsa da sesini duyuramayan yüzlerce kadın olduğunu biliyoruz. Erkek şiddetine maruz bırakılan birçok kadının çadırlarından nasıl çıplak ayak kaçtığını biliyoruz. Polisi, jandarmayı aramalarına rağmen kolluk kuvvetlerinin görevlerini nasıl yerine getirmediklerini ve kadınlara ‘sizi şu an başka bir yere alamayız’ diyerek güvenliklerini sağlamadıklarını biliyoruz.”
 
Boşanmış ya da boşanma aşamasındaki kadınların erkekle aynı çadırda yaşamak zorunda bırakıldığını kaydeden Keleş “Boşanmış ya da boşanma arifesinde olan kadınlara güvenli ve sınırsız barınma alanları sağlamayarak eski eşlerinin yanına yani erkek şiddetine geri gönderdiklerini biliyoruz. Hiçbir hukuki destek mekanizmasını işletmeyerek, aksine kadınların aleyhine yavaşlatarak erkek faillere cesaret veren savcıları, hâkimleri biliyoruz. Erkek devletin ve hükümetin kadın cinayetlerini önlemek yerine kadın dayanışmamızı engellemek için kadın çadırlarını, kadın dayanışma noktalarını nasıl kriminalize etmeye çalıştığını iyi biliyoruz. Fakat, herkes iyi bilsin ki; kadın katillerinden çocuk istismarcılarına kadar tüm faillerden hesap soracağız ve davaların takipçisiyiz. Depremi katliama çeviren erkek egemen düzenin karşısında örgütlü kadın mücadelemiz var. Kadınları, LGBTİ+ları, çocukları hedef alan erkek şiddeti karşısında birbirimizi sokak sokak, mahalle mahalle bularak yalnız bırakmayacağız, yaratılan bu enkazın altından dayanışmamızla hep birlikte çıkacağız. Buradan bir kere daha görevini yerine getirmeyen aksine suç işleyen devleti, hükümeti uyarıyor ve teşhir ediyoruz: Hayatlarımızdan, haklarımızdan, yaşamı yeniden beraber kurma irademizden vazgeçmiyoruz! Erkek şiddetine, erkek egemen düzene karşı kadın dayanışmasını büyütmeye ve bir kişi eksilmeyene dek mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Samandağ Yeni Park'ta Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü adına İrem Kayıkçı, Harbiye Selman Nasır Eskiocak İlkokulu'nda da Mor Dayanışma adına Gönül Roket açıklama yaptı.