Kadınlardan Erdoğan'a: O ne derse desin sözleşmeden ‘vazgeçmiyoruz’

HABER MERKEZİ

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin gündemden düşmesine izin vermiyor. Meclis’ten, baroya oradan sokaklara kadınlar her bulundukları noktada, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diye haykırmaya devam ediyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 8 Kasım’daki Kabine Toplantısı’nın ardından, “Her kim bu ülkede bir daha ‘İstanbul Sözleşmesi’ diye başlayan bir cümle kurarsa ona en başta kadınlarımız tepki göstermelidir” sözlerine itiraz yine kadınlardan geldi.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP ve HDP milletvekilleri, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini ve Erdoğan’ın sözlerini “İstanbul Sözleşmesi Yaşayacak” pankartlarıyla protesto etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sunumunu yaptıktan sonra, ayağa kalkan vekiller, “İstanbul Sözleşmesi Yaşayacak”, “Kadın Yoksullaşmasına Hayır”, “Kadınlar İçin Adalet”, “İstanbul Sözleşmesi'ni Geri Getireceğiz, Uygulayacağız” yazılı pankartlar açtı.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ TANIMIYORUZ

Erdoğan’ın söylemlerine tepki gösteren 8 baronun Kadın Hakları Merkezi ortak açıklama yaptı. Yapılan açıklamayla AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni ve sözleşmeyi savunanları hedef alan açıklamalarına tepki gösterildi. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini tanımıyoruz” denildi.

SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMİYORUZ

DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu tarafından 2022 bütçesinde kadınlar yok başlıklı ortak açıklamada da İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yapıldı. 2022 bütçesinde kadınların yer almadığına dikkat çekilen açıklamada, “Pandemi ile birlikte kadına yönelik şiddetin arttığı, kadın yoksulluğunun derinleştiği bir süreçte toplumsal cinsiyet eşitliğini hedeflemeyen bu bütçe kabul edilemez. Bütçe derhal geri çekilmeli ve eşitlikçi bir bütçe hazırlanmalıdır” denildi. İktidara seslenilen açıklamada talepler ise şöyle sıralandı: “Toplumsal cinsiyete duyarlı, eşitliği sağlayan bütçe oluşturulsun, Kadın Bakanlığı kurulsun, İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilsin, ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylansın” ifadeleri kullanıldı.