Kadınlardan Erdoğan'a: Yine sokağa çıkarız önergeye direniriz!

RABİA YILMAZ | @rabiaylmaz
rabiayilmaz@birgun.net

İstanbul’daki Adalet ve Kadın etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplumsal muhalefetin tepkisi üzerine iptal edilen ‘tecavüz önergesi’nin yeniden Meclis’e geleceğini söyledi. Önergenin yeterince özenli hazırlanmadığını söyleyen Erdoğan, “Belirsizlikler nedeniyle istismara yol açabileceğini gördüm. Maksadının dışında istismarlara yol açmayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettim. Mevcut haliyle çıkarılması yerine geniş bir mutabakatla ele alınmasını tavsiye ettim. İnanıyorum ki geniş mutabakatla yeniden parlamentomuza gelecektir” dedi.

Erdoğan’ın sözlerine kadınlar sert tepki gösterdi. Çocuğun cinsel istismarı konusunda tehlikenin hâlâ sürdüğünü aktaran Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu Üyesi avukat Selin Nakıpoğlu, Erdoğan’a seslenerek “Sadece KADEM’in değil, kadına ve çocuğa yönelik şiddette yıllardır uğraşan alandaki kadın örgütlerinin de görüşü alınsın” dedi.

Bu acele niye?
Bu kadar önemli bir süreçte iktidarın neden bu kadar aceleci davrandığının anlaşılmadığını belirten Nakıpoğlu, “Gece yarısı gelen bir önergeye Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra ‘Geri çektik’ deniyor, şimdi ise Cumhurbaşkanı ‘Düzenlenip tekrar Meclis’e gelecek’ diyor. Peki bunların sonucunda nasıl bir şey gelecek? Müspet bir tablo beklemiyoruz. Hayalci değil gerçekçiyiz. Ama şu da bilinmeli ki; mücadeleye devam ediyor ve rehavete kapılmıyoruz” diye konuştu.

Kadınları zaferi
Önergenin iptal edilmesini kadınlar zaferi olarak değerlendiren Nakıpoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Kadınlar ne olursa olsun haklarını korumak için mücadele ediyorlar ve edecekler. Önergenin, sadece birkaç cümlesinin değiştirilerek önümüze geleceğini, özünde bir değişiklik yapılmayarak, yine çocukların aleyhine bir düzenleme ile geleceğini biliyoruz. Böyle bir koşulda bu işin tabiki takipçisi olacağız.”

Mağdur 3 bin kişi kim?
Hükümetin mağduriyetten bahsetiğini ancak bir veri söz konusu olmadığını belirten HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, “Akran yaşlarla ilgili bir mağduriyet söz konusuyla önce bunu araştırırsınız. Elinizde bir veri var mı? İstatistik var mı? 3 bin sayısından bahsediliyor, kim bu 3 bin? Bunların hangisi 50 yaşında 60 yaşında, hangisi gerçekte 15-20 yaşında? Böyle bir veri de, hiçbir yaş sınırı da yok elinizde. Küçücük çocukları istismar edenleri aklayabileceğiniz bir düzenleme getiriyorsunuz. Kimse kimseyi aldatmasın” dedi.

Neden ayak oyunuyla Meclis’e getirdiniz?
“Bu düzenleme niye ayak oyunuyla, son dakikada Meclis’e getiriliyor?” diye soran Kerestecioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki gerçeklik cinsel saldırıda bulunanları aklamak, erken yaşta zorla evlilikleri meşru hale getirmek. Erdoğan’ın söyledikleri de ortamı tekrar germekten başka bir şey değil. Bu da niyeti açık ediyor. Bunu hâlâ gündemde bu şekilde tutmak, başka bir zulümdür.Ve onun için kadınlar asla buna izin vermeyecekler.”