Kadınlardan üç çocuk projesinin sahibi Ayşen Gürcan'a tepki

Seçim hükümetinde AKP'nin "Üç çocuk" projesinin mimarı olarak bilinen Ayşen Gürcan'ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na getirilmesine tepki gösteren kadın kurumları, "İnsan inanmakta zorlanıyor. Bu düşüncenin bir adım sonrası kadını ganimet ve köle olarak gören İŞID'dir. Ayşen Gürcan mevcut iktidarın kadın politikalarının bir parçası ve temsilcisi" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki seçim hükümeti görüşmesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, tarafından oluşturulan yeni kabinede 26 erkek arasında tek kadın bakan olarak yer alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ayşen Gürcan'ın twitter paylaşımları ve daha önceki söylemleri bakanlığı kadar tartışma konusu olmaya devam ediyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünde öğretim üyesi olan Ayşen Gürcan, aynı zamanda yolsuzluklarla gündeme gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Esra Albayrak'ın da yönetim kurulunda bulunduğu TÜRGEV'in genel kurul üyeliğini yapıyor. Gürcan, "Kadını yalnız kadın olarak ele alamayız. Kadın ailenin bir parçasıdır" diyerek kadının aile içinde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıklıkla dile getirdiği "3 çocuk" projesinin de mimarı.

Son olarak sosyal medyada çok tartışılan, "Eğer bir Müslüman kadın börek yapmasını bilmiyorsa o aileye dağılmaya mahkumdur" twitini atan Gürcan'a kadın kurumlarının tepkisi sürüyor.

'Bu zihniyetin bir adım sonrası IŞID'dir'

Barış İçin Kadın Girişimi'nden Derya Emren, Gürcan'ın da kullandığı bu tür söylemlerin geçici AKP iktidarının bilinç altı söylemlerinin dışa vurumu olduğunu söyledi. Ermen, "Bu söylemlerin IŞID'den farkı yok. Bu söylemler kadını eve kapatan, çocuk yapan ve yemek yapan olarak gören zihniyetin bir ürünü" dedi. Gürcan'ın söylemlerinin "şaka" gibi olduğu değerlendiren Emren, "Kürtajla uğraşırken bugün bu söylemler çok çok geri söylemlerdir. İnsan inanmakta zorlanıyor. Bu düşüncenin bir adım sonrası kadını ganimet ve köle olarak gören IŞID'dir" diyerek tepkisini dile getirdi.

'Kadını erkeğe doğru biçimlendiren bir zihniyetin devamı'

Gökkuşağı Kadın Derneği Deniz Şimşek ise, bu söylemlerin iktidarın, devletin kadın bakış açısının ürünü olduğunu dile getirerek, "Biz Kadın Bakanlığı gelmesini istiyoruz. İktidar ise kadını aile içinde bazı kodlarla kodlayarak kendi muhafazakar kadın kimliğini oluşturmaya çalışıyor. Bunun için her türlü pratikleri de var bu konuda. 3 çocuk projesi, çocuk ödenekleri, erken yaşta evliliğin önünü açan yasalar gibi mekanizmalar işletiyorlar. Kadını hiçleştiren, yok sayan, kadını erkeğe doğru biçimlendiren bir iktidar var" dedi.

'Bu söylemler daha çok kadın ölümüne yol açar'

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Fikriye Yılmaz da, bu tür söylemlerin kadını güçsüzleştiren söylemler olduğunu ifade ederek, şunları aktardı: "Bu tür söylemler kadın ölümlerini daha çok arttıracak söylemlerdir. Biz Özgecan Yasası çıksın diye mücadele ediyoruz ve bunu sağır sultan bile duydu. Daha fazla kadın ölmesin diye uğraştıkça bu tür söylemlerle kadınlar daha çok katledilmekte."

KA.DER Genel Başkanı Gönül Karahanoğlu ise, "Şu netki iktidarın kadına bakış açısının, kadın politikalarının bir devamı öncekiler de böyleydi gerek Ayşenur İslam gerekse de Ayşen Gürcan'da öyle. Mevcut iktidarın kadın politikalarının bir parçası ve temsilcisi" diyerek Gürcan'ın söylemlerinin iktidarın bakış açısından bağımsız değerlendirilemeyeceğini ifade etti.(DİHA)